gototopgototop
петак, 08. мај 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Србији ће бити одржан састанак ОЕБС о управљању водама
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatОд 11. до 12. маја, званичници и кључни актери 57 држава учесница ОЕБС састаће се у Београду, у Србији, да би разговарали о управљању водама у области ОЕБС из перспективе безбедности, чему ће 13. маја уследити теренска посета областима погођеним поплавама у Босни и Херцеговини и Србији 2014. године.

Састанак чији је домаћин председавање Србије ОЕБС-у, отвориће државни секретар у Министарству унутрашњих послова, Александар Николић и координатор ОЕБС за економске и еколошке активности, др Халил Јурдакул Јигитгуден, чему ће уследити главна обраћања председника Међународне комисије за заштиту слива реке Дунав, Дражена Куречића и директора Одељења за животну средину Економске комисије УН за Европу, Марка Кајнера.

Састанак ће се фокусирати на управљање водама у контексту смањења ризика од природних непогода и подизања свести о значају управљања водама. Годину дана након незапамћене катастрофе услед поплава у југоисточној Европи, учесници ће поделити искуства прекограничне сарадње у реаговању на поплаве у региону и шире. Управљање водама у контексту међународних и безбедносних политика, инвестиција, развојне помоћи, као и предстојећих Циљева одрживог развоја, те учешће јавности и подизање свести о управљању водама, нека су од питања о којима ће се расправљати на овом састанку.

Учесници ће 13. маја посетити Бијељину у Босни и Херцеговини, као и Сремско-мачвански округ у Србији, једну од најтеже погођених области током поплава у мају 2014.

Након Другог припремног састанка уследиће Закључни састанак 23. Форума о економији и животној средини од 14-16. септембра 2015. у Прагу.

Новинари су позвани на уводну сесију састанка 11. маја, у понедељак, од 9.00 до 9.30, у Палати Србија у Београду.

Медији заинтересовани за присуство на уводном заседању треба да се пријаве слањем е-маил поруке на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , до недеље, 10. маја 2015, у 20,00.

Догађај за медије у Босни и Херцеговини ће се одржати 13. маја у 10,30 у селу Рача (поред старог млина), општина Бијељина. Пријаве слати на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели