gototopgototop
nedelja, 08. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Glas žena je od neprocenjive vrednosti za sprečavanje i rešavanje sukoba, izjavio je predsedavajući OEBS-u Dačić povodom Međunarodnog dana žena
+ larger fontnormal font- Smaller font
16022015 dacic_oebs"Žene bi, budući da čine polovinu stanovništva, trebalo da budu aktivno uključene u sve promene i rešenja koja oblikuju i utiču na njihovo društvo, uključujući prevenciju i rešavanje konflikta", izjavio je danas predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom Međunarodnog dana žena.

"Naše iskustvo sa rešavanjem konflikta na Zapadnom Balkanu pokazalo je da je od ključnog značaja omogućiti ženama puno i jednako učešće u pitanjima mira i bezbednosti", rekao je Dačić. "Što su žene više uključene, to je veća verovatnoća za postizanje održivog mira", kazao je Dačić.

Dodao je da, nažalost, žene često ne učestvuju u mirovnim procesima, iako trpe posledice konflikata isto koliko i muškarci.

"Moramo da prevaziđemo stav po kome su žene pasivni civili ili puke žrtve i prepoznamo ključnu ulogu žena u obnovi društava i promovisanju mira."

Dačić je rekao da u potpunosti podržava značajan rad OEBS-a u pomaganju državama članicama u primeni Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i kasnijih rezolucija o ženama, miru i bezbednosti, i to kroz izradu nacionalnih akcionih planova.

"Žene mogu i moraju da učestvuju u procesu donošenja odluka u svim fazama rešavanja konflikta - od prevencije do upravljanja krizom i mirovnim razgovorima u procesu pomirenja nakon konflikta. Petnaesta godišnjica usvajanja Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je podsetnik da je potrebno uložiti još više napora kako bi se ženama osigurala bolja pozicija u mirovnim naporima. Usvajanjem šireg OEBS-ovog akcionog plana za žene, mir i bezbednost, naša Organizacija mogla bi značajno da doprinese nastojanjima UN da primeni ove važne rezolucije na globalnom nivou", rekao je Dačić.

"Jednaka prava za žele i muškarce i zaštita svih ljudskih prava su ključni za održiv mir i bezbednost", istakao je Dačić.

Foto:OSCE/Micky Kroell