gototopgototop
недеља, 08. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Глас жена је од непроцењиве вредности за спречавање и решавање сукоба, изјавио је председавајући ОЕБС-у Дачић поводом Међународног дана жена
+ larger fontnormal font- Smaller font
16022015 dacic_oebs"Жене би, будући да чине половину становништва, требало да буду активно укључене у све промене и решења која обликују и утичу на њихово друштво, укључујући превенцију и решавање конфликта", изјавио је данас председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Србије Ивица Дачић поводом Међународног дана жена.

"Наше искуство са решавањем конфликта на Западном Балкану показало је да је од кључног значаја омогућити женама пуно и једнако учешће у питањима мира и безбедности", рекао је Дачић. "Што су жене више укључене, то је већа вероватноћа за постизање одрживог мира", казао је Дачић.

Додао је да, нажалост, жене често не учествују у мировним процесима, иако трпе последице конфликата исто колико и мушкарци.

"Морамо да превазиђемо став по коме су жене пасивни цивили или пуке жртве и препознамо кључну улогу жена у обнови друштава и промовисању мира."

Дачић је рекао да у потпуности подржава значајан рад ОЕБС-а у помагању државама чланицама у примени Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација и каснијих резолуција о женама, миру и безбедности, и то кроз израду националних акционих планова.

"Жене могу и морају да учествују у процесу доношења одлука у свим фазама решавања конфликта - од превенције до управљања кризом и мировним разговорима у процесу помирења након конфликта. Петнаеста годишњица усвајања Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација је подсетник да је потребно уложити још више напора како би се женама осигурала боља позиција у мировним напорима. Усвајањем ширег ОЕБС-овог акционог плана за жене, мир и безбедност, наша Организација могла би значајно да допринесе настојањима УН да примени ове важне резолуције на глобалном нивоу", рекао је Дачић.

"Једнака права за желе и мушкарце и заштита свих људских права су кључни за одржив мир и безбедност", истакао је Дачић.

Фото:OSCE/Micky Kroell