gototopgototop
среда, 25. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ОЕБС жели да интензивира партнерство са УН, рекао је председавајући Дачић на брифингу у Савету безбедности УН
+ larger fontnormal font- Smaller font
25022015 dacic-zanijerНа брифингу у Савету безбедности Уједињених нација о приоритетима српског председавања и сарадњи ОЕБС-а и УН-а, председавајући ОЕБС-у први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је партнерство УН и ОЕБС кључно за решавање безбедносних изазова на евроатлантском и евроазијском простору.

"Све структуре ОЕБС-а сарађују са широким спектром тела и организација УН у циљу јачања безбедности у све три димензије на простору ОЕБС-а и у суседним регионима. Високо ценимо ову блиску сарадњу. Спремни смо да је учинимо оперативнијом и више оријентисаном на резултате", рекао је Дачић. "Мисије ОЕБС-а и УН на терену представљају драгоцене вредности, а њихов потенцијал за сарадњу треба до максимума искористити".

Говорећи о ситуацији у Украјини и њеном утицају на ширу агенду ОЕБС-а, Дачић рекао је да се председавање Србије ОЕБС-ом "одвија у условима највеће кризе европске безбедности од краја Хладног рата", као и да ће Србија учинити све да допринесе налажењу дипломатског решења на непристрасан и транспарентан начин.

"Одговор ОЕБС-а на актуелну кризу још једном је показао његов значај за европску безбедност", рекао је Дачић. "Србија уважава чињеницу да се и ОЕБС и европска безбедност налазе на критичном раскршћу и у потпуности је посвећена раду са главним актерима како би се поново успоставили мир и стабилност у Украјини. Највиши приоритет се даје заштити инклузивног и кооперативног карактера рада ОЕБС-а при пружању одговора на кризу у и око Украјине, али и у погледу ширих питања европске безбедности.

Чланице Савета безбедности УН понудиле су пуну подршку српском председавању ОЕБС и његовим приоритетима, наглашавајући важност ОЕБС-а на међународној сцени, нарочито у светлу његовог учешћа у решавању кризе у Украјини.

Председавајући Дачић био је у пратњи генералног секретара ОЕБС-а Ламберта Занијера.

Фото:OSCE/Micky Kroell