gototopgototop
петак, 20. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Новости копредседавајућих Минској групи
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoКопредседавајући Минској групи ОЕБС-а (амбасадори Игор Попов из Руске Федерације, Џејмс Ворлик из Сједињених Америчких Држава и Пјер Андрије из Француске) боравили су у региону од 16-19. фебруара. Придружио им се и лични представник председавајућег ОЕБС-у амбасадор Андреј Каспжик.

Копредседавајући су се састали са председницима, министрима спољних послова и министрима одбране Азербејџана и Јерменије, као и са де-факто властима у Нагорно-Карабахху. Главни циљ посете копредседавајућих био је да позову све стране да се строго придржавају прекида ватре након опасног и пораста насиља у јануару ове године.

У разговору са копредседавајућима, све стране су потврдиле своју посвећеност мирном разрешењу конфликта у Нагорно-Карабаху. Председници су се, такође, сложили да се у обзир узму предлози копредседавајућих, који би допринели јачању примирја.

Копредседавајући су са председницима и министрима спољних послова разговарали о следећим корацима који би довели до договора и припремама за предстојећи председнички састанак, који ће бити одржан ове године.

Током посете региону копредседавајући су се састали и са представницима Међународног комитета Црвеног крста (ИЦРЦ) како би разговарали о питању особа несталих током конфликта Нагорно-Карабах. Истакли су значај договора постигнутог током председничког самита у Паризу октобра 2014. године, када је договорена размена информација о несталим особама под покровитељством овог Међународног комитета.