gototopgototop
petak, 30. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija pruža svoj doprinos u radu foruma Kina-CIEZ
+ larger fontnormal font- Smaller font
 _20130620_1840090529V..d. pomoćnika ministra spoljnih poslova Goran Aleksić boravio je 28. oktobra u Varšavi gde je učestvovao na 6. Sastanku nacionalnih koordinatora mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Sastanku čiji je domaćin bio šef poljske diplomatije Gžegož Šetina, prisustvovali su nacionalni koordinatori Kine i 16 zemalja CIE kako bi usaglasili razvojne pravce ovog mehanizma u okviru kineske strateške vizije zajedničkog razvoja - „Ekonomskog pojasa Puta svile i pomorskog Puta svile za 21. vek". Visoki zvaničnici i predstavnici zemalja CIE, zaduženi za saradnju sa Kinom u ovom mehanizmu, diskutovali su i o pripremama za predstojeći sastanak šefova vlada Kina-CIEZ, koji će ove godine biti održan u novembru u kineskom gradu Sudzou.

V.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova Aleksić je u susretu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine i generalnim sekretarom Sekretarijata za saradnju Kina-CIEZ Vangom Čaom istakao spremnost Srbije da pruži puni doprinos unapređenju rada foruma Kina-CIEZ koji je istovremeno obogatio bilateralnu saradnju dve zemlje.

Naglašavajući značaj koji Kina pridaje u saradnji sa Srbijom, zamenik kineskog ministra spoljnih poslova je ocenio da je angažman Srbije u ovom mehanizmu doprineo usponu srpsko-kineskih odnosa, o kojem najbolje svedoče rezultati u oblasti infrastrukture gde posebno mesto zauzima projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, kao integralni deo „Pojasa i puta".