gototopgototop
четвртак, 08. октобар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Иступање министра Дачића у Луксембургу на Конференцији посвећеној источномедитеранској -западнобалканској рути
+ larger fontnormal font- Smaller font
luxemburg 810015Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Конференцији посвећеној источномедитеранској -западнобалканској рути Луксембургу: 

„Даме и господо,

Велико ми је задовољство што смо се данас окупили у покушају да нађемо прави одговор и најадекватније решење за горуће питање мешовитих миграција са којима се Европа у последње време суочава. Својом комплексношћу и тежином, ова тема захтева да јој се сви максимално озбиљно и интензивно посветимо.

У овом моменту Србија је, услед актуелне сеобе народа, једна од најугроженијих земаља. Иако највећем броју миграната и избеглица није крајње одредиште, Србија се нашла у самом центру западнобалканске миграционе руте и кроз њу пролазе готово сви мигранти и избеглице који су се из Сирије, Авганистана, Ирака и других нестабилних подручја, пре свега Блиског истока, упутили ка земљама западне и северне Европе, преко држава чланица ЕУ - Грчке и Бугарске.

Од почетка ове године до данас, на територији Републике Србије укупно је регистровано преко 200.000 ирегуларних миграната, што је у односу на целу 2014. годину више за 8,6 пута. Од овог броја, њих 190.000 је изразило намеру да затражи азил, а то је учинило око 600 њих. У последње време их и до 5.000 дневно уђе на територију Републике Србије и тај број не јењава, већ се само повећава. Већина миграната који уђу на нашу територију се региструју, обезбеђује им се смештај, храна и медицинска нега.

Србија добро разуме ситуацију у којој се мигранти налазе, јер је српски народ и сам у блиској прошлости био приморан на миграције и спашавање живота пред ратним дешавањима, што га чини веома осетљивим за њихове проблеме. Начин на који смо се суочили са различитим аспектима миграционе кризе и емпатија коју смо при том према мигрантима показали до сада су веома позитивно оцењени, како од стране институција и држава чланица ЕУ, тако и од стране самих миграната и арапских земаља. Све то нам веома много значи и чини нас поносним.

Међутим, терет који морамо да носимо током ове кризе сваким даном постаје све већи и све тежи. Србија се већ две деценије носи са великим бројем избеглица из БиХ и Хрватске. У овом моменту их је 35.000, а уз њих, збрињавамо још 200.000 интерно расељених лица са КиМ, док се 300.000 налази у процесу интеграције За земљу наших капацитета то је огроман терет, а прилив нових миграната представља додатно оптерећење.

Даме и господо,

НУЖНО је што пре, на нивоу ЕУ договорити свеобухватно, одрживо решење, које ће укључити и транзитне земље, које се налазе на западнобалканској рути. Ми желимо да будемо део тог заједничког решења и спремни смо да преузмемо свој део одговорности, када Европска унија усагласи стратегију за решење мигрантске кризе. Уверавам вас да ћемо и даље бити кредибилан партнер ЕУ и да ћемо наставити да се према мигрантима односимо на начин који је у потпуности у складу са европским и међународним стандардима. Такође се обавезујемо да ћемо активно учествовати у спровођењу свега о чему данас постигнемо договор, укључујући и свеобухватно управљање границама.

На крају, дозволите ми да се захвалим, у име Републике Србије, за финансијску помоћ која нам је до сада пружена, као и за средства која су нам најављена од стране Европске комисије и других присутних држава које су нам билатерално упутиле помоћ", рекао је министар Дачић.