gototopgototop
četvrtak, 01. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić na skupu „Mirovne operacije OEBS-a“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Njujork -_Mirovne_operacije_OEBSUvodno obraćanje predsedavajućeg OEBS-u, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na ministarskom skupu o „Mirovnim operacijama OEBS-a" koji je održan danas u Njujorku: 

„Ekselencije,
Dame i gospodo,
Poštovane kolege,

Veliko mi je zadovoljstvo da vam u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u poželim dobrodošlicu na ovaj ministarski skup o „Mirovnim operacijama OEBS". Drago mi je što je danas sa nama tako uvažena publika.

Takođe sam zahvalan svom kolegi iz ministarske Trojke OEBS-a, ministru Burkhalteru, na doprinosu koji kao glavni govornik pruža ovom događaju. Dozvolite mi i da izrazim zahvalnost generalnom sekretaru OEBS-a Lambertu Zanijeru na ulozi moderatora današnjih razgovora.

Ekselencije,

Predsedavanje Srbije OEBS-u vas je pozvalo na ovaj skup u cilju razmene mišljenja o ulozi Organizacije u održavanju međunarodnog mira i bezbednosti. Kao najveći svetski regionalni bezbednosni sporazum na osnovu Glave VIII Povelje o UN, OEBS je u jedinstvenoj poziciji da pruža doprinos mirnom rešavanju sporova. U tom kontekstu, njegov sveobuhvatni multidimenzionalni pristup bezbednosti predstavlja posebnu prednost.

S tim u skladu, OEBS stalno ispituje načine za dalje jačanje strategija i instrumenata kojima raspolaže u okviru mehanizma za rešavanje konfliktnih ciklusa. Mirovne operacije predstavljaju ključni element ovog mehanizma. Organizacija u ovom trenutku traži načine za povećanje kapaciteta OEBS-a za pokretanje i održavanje složenih mirovnih misija koje su po prirodi suštinski civilne. Takve misije bi bile opremljene posebno konkretno prilagođenim sredstvima i resursima, uz mogućnost da se raspoređuju u različitim fazama konfliktnog ciklusa.

Segment na visokom nivou 70. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pruža idealno okruženje za ministarske razgovore o načinima na koje OEBS može da unapredi ovaj proces. Ujedinjene nacije su oduvek na čelu napora za prilagođavanje mirovnih operacija novim izazovima i kriznim situacijama. Nedavno su dale svež podsticaj debati tekućim pregledom mirovnih operacija i izveštajem Panela na visokom nivou o mirovnim operacijama koju je u junu predstavljen generalnom sekretaru Ban Ki-munu. Lekcije naučene od UN-a, kao i od drugih međunarodnih i regionalnih organizacija su od velike koristi OEBS-u i njegovim državama učesnicama. Drago je što je predstavnik generalnog sekretara danas sa nama i radujem se njegovom doprinosu našoj debati.

Dame i gospodo,

Odgovor OEBS-a na krizu u i oko Ukrajine je još jednom pokazao relevantnost Organizacije u upravljanju krizama i rešavanju konflikata, uključujući njenu sposobnost da brzo reaguje i donese rezultate na terenu. Brzo raspoređivanje Specijalne posmatračke misije u Ukrajini i Posmatračke misije na ruskim kontrolnim punktovima Gukovo i Donjeck, uz podršku svih ostalih struktura OEBS-a, kao i relevantnih međunarodnih partnera, naglašava da je OEBS i dalje organizacija koja se zasniva na radu na terenu.

U isto vreme, naše iskustvo sa krizom u i oko Ukrajine pojačalo je neophodnost za iznalaženje načina za prilagođavanje mirovnih operacija OEBS-a i celog njegovog mehanizma za rešavanje konfliktnih ciklusa, kako bi se na bolji način borio sa aktuelnim i budućim izazovima. Potreba za tim je utoliko hitnija u današnjem bezbednosnom okruženju u kojem se organizacije poput OEBS-a suočavaju sa širokim dijapazonom konflikata, starih i novih, kao i nastankom sve složenijih transnacionalnih i međupovezanih pretnji po bezbednost.

U tom smislu, želeo bih da naglasim da je predsedavanje Srbije, u konsultacijama sa preostalom dvojicom članova Trojke, zadužilo Sekretarijat da izradi studiju koja će ispitati mogućnost planiranja, raspoređivanja i održavanja složenih mirovnih misija. I dok će ove misije u svojoj suštini biti civilne, one bi mogle da obuhvate i elemente policije i vojske bez prava primene sile.

Uveren sam da će iz današnjih razgovora proisteći korisne ideje i pristupi okrenuti budućnosti koji će pomoći Organizaciji i njenim državama učesnicama da razrade koncepte u razmišljanju o načinima planiranja i raspoređivanja složenih mirovnih operacija.

Izuzetno se radujem današnjim plodnim diskusijama.

Hvala."