gototopgototop
понедељак, 14. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Обраћање председавајућег ОЕБС-у министра Дачића на завршном састанку 23. eкономског и еколошког форума ОЕБС-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic ekforum_149015Обраћање председавајућег ОЕБС-у, првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на завршном састанку 23. економско-еколошког форума ОЕБС-а који се одржава у Прагу: 

„Екселенције,
Уважени учесници,
Даме и господо,

Веома ми је драго што се данас обраћам на завршном састанку XXIII Економског и еколошког форума ОЕБС-а. У име председавања Србије, дозволите ми да изразим захвалност чешким властима на томе што су већ годинама домаћини овог важног догађаја.
Дозволите ми и да пожелим топлу добродошлицу нашем истакнутом говорнику, швајцарском министру спољних послова Дидијеу Буркхалтеру, као и генералном секретару ОЕБС-а, амбасадору Ламберту Занијеру.

Такође ми је драго што могу да поздравим представнике држава учесница ОЕБС-а, Партнера за сарадњу, међународних организација, цивилног друштва, академске заједнице и приватног сектора. Овај импресиван скуп учесника још једном наглашава улогу овог форума као јединствене платформе за инклузивни дијалог и изградњу стратешких партнерстава у циљу решавања најхитнијих економских и еколошких изазива на простору ОЕБС-a.

Даме и господо,
Економскo-еколошка димензија ОЕБС-а je традиционално донекле у сенци друге две димензије. Узимајући у обзир кризу у и око Украјине и њене економске импликације, као и данашње миграционе изазове који се одвијају пред самим нашим вратима – у региону ОЕБС-а, потенцијал економско-еколошке димензије је више него очигледан. Морамо да појачамо наше заједничке напоре у оквиру тзв. друге димензије ОЕБС-а, како бисмо промовисали безбедност, стабилност, напредак и сарадњу у нашем региону. Kроз јачање друге димензије бићемо у могућности да холистички приступимо свеобухватном безбедносном приступу Организације, и њеном значају за свет који пролази кроз економске потешкоће и друштвена превирања.
Могућности за коришћење ОЕБС-а као платформе за дијалог у оквиру економско-безбедносне спреге су огромне. ОЕБС своју улогу може да одигра тако што ће нам омогућити да се вратимо заједничким перспективама и вредностима у погледу економске сарадње и градимо мостове између регионалних и подрегионалних формата. Организација за своје државе учеснице којих има 57 представља важан оквир за утврђивање начина за даље јачање могућности повезивања на нивоу ОЕБС-а кроз сарадњу, што може ићи и далеко шире од економске области. Будимо искрени, ништа се од овога неће десити преко ноћи. Међутим, дошло је време за темељне разговоре о овим питањима.

Ове године навршава се четрдесет година од потписивања Завршног акта из Хелсинкија. Иако се од 1975. године много тога променило, принципи и обавезе који су произашли из овог документа и наша колективна одговорност да поступамо у складу са њима остају од кључне важности за ОЕБС и његове државе учеснице и данас као и тада. У савременом свету, ОЕБС-ов свеобухватан приступ безбедности и његова посвећеност дијалогу, сарадњи, компромису и мирном решавању спорова су пресудни за поновно грађење поверења, што ће нам помоћи да створимо позитивну агенду за будућност.
Процес Економског и еколошког форума је одличан пример за то. Окупљајући за истим столом широк спектар различитих актера – креаторе политика и експерте, званичнике влада, цивилно друштво и представнике приватног сектора – Форум омогућава размену идеја и практичних искустава о горућим економским и еколошким питањима која погађају регион ОЕБС-а. У протеклим годинама, из разматрања у оквиру Форума произашле су како одлуке о стратешким политикама тако и практична сарадња. Уверен сам да ће овогодишњи Форум бити једнако плодоносан.

Даме и господо,

Председавање Србије – у оквиру нашег заједничког плана рада са Швајцарском – предложило је да се конкретно усмеримо на то како добро управљање водама може да допринесе безбедности и стабилности у региону ОЕБС-а, што с времена на време може да представља велики изазов и да исполитизује безбедносно питање. Иако воде нису нова тема за ОЕБС, сматрамо да постоји потреба за већим политичким ангажовањем, повећаним нивоом сарадње, као и за бољим разумевањем сложених веза ове области са безбедносним и њима сродним изазовима. Прошлогодишње катастрофалне поплаве на Западном Балкану драматично су показале колико прекогранична сарадња може да буде важна у решавању негативних последица непогода изазваних људском активношћу, као и природних непогода.

Други припремни састанак, одржан у Београду у мају ове године, је био посебно усмерен на искуства стечена током тих катастрофалних поплава. Састанак је био пример прекограничне сарадње коју сам управо поменуо и такође је нагласио потенцијал за сарадњу присустава ОЕБС-а на терену у нашем региону.
Председавање Србије ОЕБС-у се на промовисање дијалога и сарадње по питању управљања водама у региону ОЕБС-а фокусирало кроз размену најбољих пракси и научених лекција, као и подизање нивоа свести о значају управљања водама за безбедност и стабилност на свим нивоима – прекограничном, националном и локалном. Добро управљање водама такође треба да укључује и родну и омладинску перспективу у циљу остваривања највећег могућег бољитка у еколошком, друштвеном и економском погледу, у исто време доприносећи повећаном нивоу безбедности у региону ОЕБС-а.
ОЕБС је највећа регионална организација за безбедност на основу Главе VIII Повеље Уједињених нација. Решавајући изазове модерног доба какав је управљање водама, можемо да у регионалном контексту пружимо конкретан допринос глобалној безбедности и напретку. Усвајање Циљева УН-а о одрживом развоју касније током овог месеца, као и конференција УН-а о климатским променама у Паризу касније током ове године, догађаји који су тематски блиско повезани са водама, чине нашу данашњу расправу још актуелнијом и неопходнијом.

Узимајући у обзир успешне исходе припремних састанака, уверен сам да ће овај форум пружити кључне идеје за одлуке на Министарском савету који ће се одржати у Београду касније ове године, а које ће се тицати начина за унапређење безбедности и стабилности у региону ОЕБС-а преко доброг управљања водама. Посебно се радујем вашим предлозима за евентуалне активности у наставку које би на овом плану Секретаријат ОЕБС-а и мисије ОЕБС-а на терену могли да спроведу. Са наше стране, сакупићемо и направити резиме најважнијих резултата са Првог и Другог припремног састанка, у Бечу и у Београду, као и са овог завршног састанка, и почети са радом на свеобухватној Одлуци Министарског савета на ову тему.

Даме и господо,

У промовисању доброг управљања водама, као и у другим областима нашег деловања, за заједнички успех од кључне важности су интегрисани и вишедимензионални приступ и међународна сарадња. Само заједничким радом можемо да остваримо стварни напредак ка утврђивању и примени узајамно корисних решења за унапређење управљања водама и безбедности у нашем региону. Промовисање управљања водама широм региона ОЕБС-а у исто време је и промовисање сарадње, сарадње међу државама учесницама и регионима, као и сарадње са међународним организацијама, приватним сектором и цивилним друштвом.
Верујем да ћемо на крају овог форума имати јаснију слику о приоритетима нашег ангажовања у погледу управљања водама и најефикаснијим начинима да их ОЕБС оствари, као и да обнови своје обавезе и осигура адекватан и ефикасан наставак активности.
У том духу, све вас подстичем да приложите идеје за остваривање бољег управљања водама и боље сарадње, што ће помоћи јачању безбедности грађана, заједница и земаља у целом региону ОЕБС-а и шире.

Хвала."