gototopgototop
среда, 09. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак министара спољних послова Србије и Луксембурга
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0003_7Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са председавајућим Савету ЕУ и министром иностраних и европских послова Великог Војводства Луксембург Жаном Аселборном.

Министри су се сагласили да су билатерални односи врло добри, али да има места за њихово унапређење. Договорено је да се приликом следећег сусрета потпише Уговор о избегавању двоструког опорезивања, који би допринео остваривању тешње економске сарадње и повећању трговинске размене.

Министри су разменили мишљења и о миграционој кризи у Европи, као и о плановима за решавање овог проблема. Луксембуршки министар је тим поводом најавио две конференције од којих ће се једна бавити проблемом миграната из Африке, а друга мигрантима са Блиског истока и Азије који долазе у Европу западно-балканском рутом. Министар Дачић се заложио да Србија буде укључена у решење које буде донето на нивоу Европске уније.

Министар Дачић изнео је нашу спремност да отворимо поглавља 32 и 35 у преговорима са Европском унијом. Упознао је саговорника са најновијим детаљима у оквиру дијалога Београда и Приштине, као и активностима Србије као председавајуће ОЕБС-у.

Министар Аселборн је још једном потврдио да Србија има пуну подршку Луксембурга на путу интеграције у Европску унију и информисао да су у оквиру председавања Савету ЕУ предвидели да се међувладина конференција између ЕУ и Србије на којој би била отворена прва поглавља, одржи у новембру или децембру ове године.