gototopgototop
уторак, 08. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић са амбасадором Ли Манчангом о односима Србије и Кине
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0007_2Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је примио данас амбасадора Кине у Београду, Ли Манчанга.

Обострано је истакнуто задовољство резултатима недавне посете председника Републике Србије Томислава Николића Кини. Разговарано је о продубљивању и јачању билатералних односа две земље.

Министар Дачић истакао је значај односа са Кином, од подршке у најважнијим питањима до конкретних облика сарадње, наглашавајући улогу Кине као сталне чланице Савета безбедности УН. Упознао је амбасадора Лија са питањем угрожености српске културне баштине на Косову и Метохији и неприхватљивости косовског захтева за чланство у УНЕСКО.

Амбасадор Ли је оценио да су односи две земље у сталном успону о чему сведоче договори о новим инвестиционим пројектима током посете српског председника Кини. Изнео је ставове Кине у вези са реформом УН и у оквиру тога Савета безбедности УН.

Изражен је интерес за развојем сарадње у свим областима у којима две земље препознају потенцијале за заједничке резултате. Такође, оцењено је да је улога УН у очувању светског мира, у сусрет обележавању 70-годишњице постојања ове организације, и даље незаменљива.