gototopgototop
subota, 05. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na neformalnom sastanku ministara inostarih poslova Evropske unije u Luksemburgu
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0022_2Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u dvodnevnoj je poseti Luksemburgu, gde učestvuje na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije. Na marginama sastanka, ministar Dačić imao je i niz bilateralnih sastanaka.

"Dnevni red današnje sednice Saveta ministara spoljnih poslova, na kojoj su učestvovali i ministri zemalja kandidata, bio je posvećen pitanju migranata. Kada je reč o toj temi, ja sam izneo najnovije podatke koje mi imamo: da je u tom prelasku do sada zabeleženo do sada 120 000 ljudi, da je nameru da će zatražiti azil kod nas do sada imalo oko 108 000 ljudi, a da je zvanično azil zatražilo svega 500 ljudi, što pokazuje da oni zapravo ne žele da ostanu u našoj zemlji. Razgovaralo se o merama koje preduzimaju pojedinačno neke zemlje - neke su najavile dalju radikalizaciju tih mera kao što je Mađarska, u Makedoniji se takođe razmišlja o tome šta činiti ukoliko dođe do pojačanja tog talasa migratorne krize. Nije se čulo ništa novo kada je reč o potezima Evropske unije, osim toga da će u narednim nedeljama, u narednom mesecu, biti održana još jedna konferencija za koju se još ne zna gde će biti održana - da li u Mađarskoj ili u nekoj drugoj zemlji, a baviće se pitanjima migratorne krize. Kada je reč o novcu, ni tu nije bilo nekog velikog napretka. Do sada je odvojeno 1,7 miliona evra za našu zemlju, sa Makedonijom, a komesar Han je govorio o nekih 1,8 miliona evra određenih za čitav region, uključujući i Tursku, tako da moram da kažem da je ovo još jedan sastanak na kome Evropa traga za još jednim zajedničkim akcionim planom za rešavanje ovog pitanja.
Sa druge strane, ja sam ovu priliku iskoristio za niz bilateralnih susreta koji se tiču naše spoljnopolitičke pozicije. Razgovarao sam sa ministrom inostranih poslova Slovačke i Rumunije Miroslavom Lajčakom i Bogdanom Aureskuom, jer je jako važno da sa njima imamo redovne kontakte zbog naših problema, kao što je pitanje Kosmeta. Razgovarao sam i sa mađarskim ministrom Peterom Sijartom koji me je obavestio o njihovim narednim potezima i akcijama. Očekujem da već 9. septembra u Beogradu bude predsedavajući ovog saveta, luksemburški ministar Aselborn koji će biti gost naše zemlje odnosno koji će razgovarati sa našim najvišim zvaničnicima. Doći će na moj poziv i razgovaraćemo i o problemu migracija pa očekujem da ćemo u narednom periodu imati neke obrise rešenja koje će Evropska unija moći da definiše kao svoju zajedničku politiku.

Takođe, iako to nije bila tema, ponovo sam u svom izlaganju istakao da mislimo da je vreme da odmah, a ne sledeće godine, otvorimo pregovaračka poglavlja, jer je Srbija učinila sve što se od nje tražilo. Federika Mogerini je bila korektna i posle mog govora je rekla da je sve što je Srbija uradila jedan veoma važan signal i da se nada da će to biti signal za čitav region, a mi se, naravno, nadamo da će komesar Han i visoka predstavnica Mogerini predložiti otvaranje poglavlja najkasnije do kraja godine. Mi smatramo da je Srbija to zaslužila i da bi to bilo jako važno za dalji nastavak evropskih integracija.

Niko iz Evropske unije od Srbije nije tražio predloge za rešavanje migrantske krize. Oni jednostavno kaskaju za problemima. Neke su me diskusije naterale da pomislim na to da nisu možda sve zemlje svesne tog problema. Neki ministri su govorili o krijumčarenju migranata. To je možda bilo aktuelno pre dve ili pre pet godina. Ovde je reč o masovnoj seobi, a ne o krijumčarenju. Želim da kažem da jedna ovako velika organizacija, kakva je Evropska unija, mora da bude sposobna da reaguje brzo na određene probleme koji se u životu javljaju. Srbija je predstavljena kao pozitivan primer kada je reč o migrantima. Prošli put sam, govoreći o tome, bio možda isuviše oštar. Mi smo naravno zahvalni za 1,7 milion koji smo zajedno sa Makedonijom dobili od Evropske unije, ali mislimo da je to toliko malo, da ne može da reši ovako ozbiljan problem," izjavio je ministar Dačić.