gototopgototop
среда, 12. август 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић састао се са амбасадором Јапана Ђуићијем Такахаром
+ larger fontnormal font- Smaller font
ambasador JapanaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас амбасадора Јапана Ђуићија Такахару у прву посету од преузимања дужности амбасадора Јапана у Републици Србији.

У разговору са јапанским амбасадором, министар Дачић је изразио посебно задовољство што је дошло до интензивирања укупне сарадње између Србије и Јапана. Нарочито је нагласио наш интерес за даље јачање политичког дијалога, економске сарадње, повећање јапанских инвестиција у Србију, као и интензивирање других облика сарадње у областима од заједничког интереса.
Шеф српске дипломатије искористио је ову прилику и поновио позив министру спољних послова Јапана, Фумију Кишиди да посети Србију. Упознао је амбасадора Такахару са нашим ставовима у вези са питањем српског културног наслеђа на Косову и Метохији, посебно о споменицима уписаним у Унескову Листу светске баштине у опасности.

Амбасадор Такахара је оценио да су билатерални односи две земље у успону и обаћао да ће се лично залагати за њихов даљи развој. Подвукао је да Јапан сматра Србију кључном земљом у региону југоисточне Европе, да Токио подржава чланство Србије у ЕУ и њена настојања да допринесе политичкој стабилности и помирењу у региону Западног Балкана.

Током разговора изражена је обострана сагласност за даље унапређење односа две земље и потврђена спремност за јачање политичког дијалога, размену посета на свим нивоима и повезивање привреда двеју земаља.