gototopgototop
уторак, 30. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Наставићемо да инсистирамо на формирању ЗСО, поручио Дачић у Бриселу
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0019Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у Бриселу где је данас у Европском парламенту учествовао на округлом столу "Србија на путу ка чланству у Европској унији" који је организовала парламентарна група "Пријатељи Србије".

Министар Дачић се осврнуо и на јучерашње разговоре Београда и Приштине.

„Неспорно је наше кључно стратешко опредељење да желимо да постанемо чланица ЕУ, у том смислу на два колосека настављамо с нашим активностима.

Први део се односи на оспособљавање наших капацитета да можемо да одговоримо преговорима о чланству Србије у ЕУ.

Имајући у виду да је кључни политички приоритет у придруживању Србије Европској унији одавно постављено питање Косова Метохије, сигурно је да ће успех и дијалога Београда и Приштине биће кључно мерило које ће бити важно за само отварање поглавља, у овом случају поглавља 35. Имајући у виду став Немачке да се пре тога не могу отворити друга поглавља, од тога ће зависити опште отварње поглавља у нашим преговорима о чланству", рекао је министар Дачић.

Министар је нагласио да је српска делегација показала изузетан ниво кооперативности, конструктивности, и да је на веома одговоран начин приступила дијалогу у Бриселу.

Шеф српске дипломатије истакао је да је јучерашња рунда дијалога трајала веома дуго, да се српска делегција својих принципијелних ставова држала до краја.

„Приштинска делегација није желела да прихвати део који се односи на оно што смо већ регулисали Бриселским споразумом, односи се на Заједницу српских општина, чиме је практично онемогућемо усвајање одређених докумената синоћ.

Нећемо одступати од онога што пише у Бриселском споразуму, свако решење треба да се темељи на Бриселском споразуму.

Данас је приштинска делегација у Берлину, у посети Немачкој, о томе ће се веома озбиљно расправљати у Бриселу.

Ми ћемо наставити дијалог, доследно ћемо бранити наше националне и државне интересе и оно што смо се већ договорили а то је Бриселски споразум у којем је кључно, а то је рекла и Федерика Могерини, и готово све земље чланице ЕУ сматрају да је за напредак дијалога, за реализацију и имплементацију Бриселског споразума, кључно формирање ЗСО и на томе ћемо инсистирати.

У интересу читаве Европе је да се отворе преговори, надам се да ће дијалог бити настављен, а то значи да ћемо успешно реализовати циљ а то је да до краја године отворимо поглавља. То би био велики импулс нашим европским интеграцијама", истакао је у изјави министар Дачић.