gototopgototop
ponedeljak, 15. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica Centralno-evropske inicijative
+ larger fontnormal font- Smaller font
CEI dacicIstupanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica Centralno-evropske inicijative koji se održava u Ohridu: 
„Gospodine predsedavajući,
Drage kolege,
Dame i gospodo,

Na početku želim da se zahvalim ministru Poposkom i generalnom sekretaru Centralno-evropske inicijative ambasadoru di Vijetriju na izrazitom gostoprimstvu i izvrsnoj organizaciji Godišnjeg sastanka ministara spoljnih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI).

Zadovoljstvo mi je što danas imam priliku da učestvujem u razmeni mišljenja o perspektivama i infrastrukturnom razvoju regiona, aktuelnoj političkoj situaciji i ulozi CEI kao mosta između evropskih makro-regiona.

Dame i gospodo,

Glavni strateški cilj CEI - „regionalna saradnja za evropsku integraciju" - u potpunosti je u saglasnosti sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, strateškim ciljem integracije u EU ali i produbljivanjem regionalne saradnje koja se ostvaruje kako kroz razvoj dobrosusedskih odnosa, tako i kroz aktivno učešće u regionalnim forumima i inicijativama.

Proaktivan pristup Srbije razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i rezultati dijaloga sa predstavnicima Prištine i važne političke odluke koje je donela Vlada Srbije, prepoznati su i od strane Evropske unije. Ovakvo prepoznavanje se posebno ogleda u odluci Evropskog saveta da otvori pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Strateški cilj Srbije jeste što brže članstvo u Evropskoj uniji. U tom smislu, svesni smo da nam predstoji složen i zahtevan reformski period, ali isto tako mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je Srbija napravila veliki napredak u brojnim oblastima, kao što su pravosuđe, ekonomija i privreda, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava.

Dame i gospodo,

Zajednički je interes svih nas u regionu Zapadnog Balkana sprovođenje uspešnih reformi s ciljem da se uspostave efikasni ekonomski sistemi, što će omogućiti podizanje životnog standarda i sveopšteg kvaliteta života. To, naravno, nije moguće bez infrastrukturnog povezivanja na nivou regiona.

Ovde bih posebno želeo da istaknem značaj jednog od makedonskih prioriteta predsedavanja Centralno-evropskom inicijativom koji se odnosi na nastavak razvoja energetske i transportne infrastrukture koja povezuje sve države članice CEI. U tom smislu, istakao bih, kao izuzetno značajne, sastanke koji su u prethodnom periodu održani u Beogradu, Prištini i Briselu, u formatu „Zapadnobalkanske šestorke", a koji su doprineli prepoznavanju zajedničkih interesa, daljem jačanju stabilnosti regiona i potvrdili da regionalna saradnja i ekonomska stabilnost predstavljaju zajedničko sredstvo za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU. Takođe, od velikog značaja je bio i sastanak na najvišem nivou u Briselu, 21. aprila, a u nastojanju da ovom procesu da puni doprinos, Srbija je prva u regionu pripremila i predstavila Single project pipeline i formirala Nacionalni investicioni komitet. Iskustva stečena u uspostavljanju ovih struktura spremni smo da podelimo sa ostalim učesnicima ZB6 u bilo kom trenutku.

Dame i gospodo,

Možemo slobodno reći da CEI predstavlja „most" između zemalja članica Evropske unije i onih zemalja kandidata i aspiranata koje svoje članstvo u Evropskoj uniji još uvek nisu ostvarile. Pripadnost ovoj regionalnoj inicijativi, koja predstavlja okvir za unapređenje regionalne saradnje i bržu evropsku integraciju, za Srbiju je veoma značajno, naročito u svetlu pregovora o pristupanju EU.
CEI je, takođe, kao jedna od najstarijih regionalnih inicijativa na evropskom kontinentu, a koja danas okuplja 18 država, regionalna inicijativa koja svojim iskustvom i ugledom koji uživa može ostvariti značajnu dodatnu vrednost u procesu povezivanja evropskih makro regiona. U tom smislu, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem značaj napora koji se na ovom polju ulaže.

Želeo bih, takođe, sa zadovoljstvom da istaknem da su četiri godine nakon predsedavanja Srbije CEI brojni predlozi za koje se Srbija aktivno zalagala uveliko zaživeli u praksi. Među njima ističem okončanje procedure za dobijanje statusa posmatrača CEI u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, formiranje CEI mreža nevladinih organizacija, jačanje poslovne dimenzije CEI, itd. Takođe, mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da su korisnici Srbije u samom vrhu po uspešnosti i broju projekata koji se sufinansiraju iz CEI Fonda. Kao dokaz privrženosti vrednostima za koje se ova regionalna inicijativa zalaže, zadovoljstvo mi je da podsetim da je Vlada Srbije od ove godine dobrovoljno udvostručila iznos svoje godišnje kontribucije.

U periodu pred nama, smatram da bi trebalo uložiti dodatni napor u oživljavanje ove regionalne inicijative kao foruma za diskusiju o političkim i ekonomskim pitanjima na visokom nivou. U tom smislu, kao aktuelni predsedavajući OEBS-u, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem činjenicu da je intenzivirana saradnja između CEI i ove međunarodne organizacije.

Dame i gospodo,

Želeo bih na kraju da pohvalim rezultate koje ostvaruje Makedonija, kao trenutni predsedavajući CEI, i poželim vam puno sreće u periodu koji vam predstoji, kao predsedavajućem ovom regionalnom inicijativom. Republika Srbija, kao vaš neposredni sused i trenutni predsedavajući OEBS-u, stoji vam na raspolaganju za eventualnu pomoć i razmenu iskustva.

Hvala."