gototopgototop
понедељак, 15. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић учествовао на Годишњем састанку министара спољних послова држава чланица Централно-европске иницијативе
+ larger fontnormal font- Smaller font
CEI dacicИступање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Годишњем састанку министара спољних послова држава чланица Централно-европске иницијативе који се одржава у Охриду: 
„Господине председавајући,
Драге колеге,
Даме и господо,

На почетку желим да се захвалим министру Попоском и генералном секретару Централно-европске иницијативе амбасадору ди Вијетрију на изразитом гостопримству и изврсној организацији Годишњег састанка министара спољних послова држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ).

Задовољство ми је што данас имам прилику да учествујем у размени мишљења о перспективама и инфраструктурном развоју региона, актуелној политичкој ситуацији и улози ЦЕИ као моста између европских макро-региона.

Даме и господо,

Главни стратешки циљ ЦЕИ - „регионална сарадња за европску интеграцију" - у потпуности је у сагласности са спољнополитичким приоритетима Србије, стратешким циљем интеграције у ЕУ али и продубљивањем регионалне сарадње која се остварује како кроз развој добросуседских односа, тако и кроз активно учешће у регионалним форумима и иницијативама.

Проактиван приступ Србије развоју добросуседских односа и регионалне сарадње, као и резултати дијалога са представницима Приштине и важне политичке одлуке које је донела Влада Србије, препознати су и од стране Европске уније. Овакво препознавање се посебно огледа у одлуци Европског савета да отвори преговоре о приступању Републике Србије Европској унији.

Стратешки циљ Србије јесте што брже чланство у Европској унији. У том смислу, свесни смо да нам предстоји сложен и захтеван реформски период, али исто тако могу са задовољством да констатујем да је Србија направила велики напредак у бројним областима, као што су правосуђе, економија и привреда, борба против корупције и организованог криминала, као и на плану унапређивања људских и мањинских права.

Даме и господо,

Заједнички је интерес свих нас у региону Западног Балкана спровођење успешних реформи с циљем да се успоставе ефикасни економски системи, што ће омогућити подизање животног стандарда и свеопштег квалитета живота. То, наравно, није могуће без инфраструктурног повезивања на нивоу региона.

Овде бих посебно желео да истакнем значај једног од македонских приоритета председавања Централно-европском иницијативом који се односи на наставак развоја енергетске и транспортне инфраструктуре која повезује све државе чланице ЦЕИ. У том смислу, истакао бих, као изузетно значајне, састанке који су у претходном периоду одржани у Београду, Приштини и Бриселу, у формату „Западнобалканске шесторке", а који су допринели препознавању заједничких интереса, даљем јачању стабилности региона и потврдили да регионална сарадња и економска стабилност представљају заједничко средство за постизање европских стандарда и испуњавање критеријума за чланство у ЕУ. Такође, од великог значаја је био и састанак на највишем нивоу у Бриселу, 21. априла, а у настојању да овом процесу да пуни допринос, Србија је прва у региону припремила и представила Single project pipeline и формирала Национални инвестициони комитет. Искуства стечена у успостављању ових структура спремни смо да поделимо са осталим учесницима ЗБ6 у било ком тренутку.

Даме и господо,

Можемо слободно рећи да ЦЕИ представља „мост" између земаља чланица Европске уније и оних земаља кандидата и аспираната које своје чланство у Европској унији још увек нису оствариле. Припадност овој регионалној иницијативи, која представља оквир за унапређење регионалне сарадње и бржу европску интеграцију, за Србију је веома значајно, нарочито у светлу преговора о приступању ЕУ.
ЦЕИ је, такође, као једна од најстаријих регионалних иницијатива на европском континенту, а која данас окупља 18 држава, регионална иницијатива која својим искуством и угледом који ужива може остварити значајну додатну вредност у процесу повезивања европских макро региона. У том смислу, са задовољством могу да констатујем значај напора који се на овом пољу улаже.

Желео бих, такође, са задовољством да истакнем да су четири године након председавања Србије ЦЕИ бројни предлози за које се Србија активно залагала увелико заживели у пракси. Међу њима истичем окончање процедуре за добијање статуса посматрача ЦЕИ у Генералној скупштини Уједињених нација, формирање ЦЕИ мрежа невладиних организација, јачање пословне димензије ЦЕИ, итд. Такође, могу са задовољством да констатујем да су корисници Србије у самом врху по успешности и броју пројеката који се суфинансирају из ЦЕИ Фонда. Као доказ привржености вредностима за које се ова регионална иницијатива залаже, задовољство ми је да подсетим да је Влада Србије од ове године добровољно удвостручила износ своје годишње контрибуције.

У периоду пред нама, сматрам да би требало уложити додатни напор у оживљавање ове регионалне иницијативе као форума за дискусију о политичким и економским питањима на високом нивоу. У том смислу, као актуелни председавајући ОЕБС-у, са задовољством могу да констатујем чињеницу да је интензивирана сарадња између ЦЕИ и ове међународне организације.

Даме и господо,

Желео бих на крају да похвалим резултате које остварује Македонија, као тренутни председавајући ЦЕИ, и пожелим вам пуно среће у периоду који вам предстоји, као председавајућем овом регионалном иницијативом. Република Србија, као ваш непосредни сусед и тренутни председавајући ОЕБС-у, стоји вам на располагању за евентуалну помоћ и размену искуства.

Хвала."