gototopgototop
utorak, 09. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministra Dačića sa ministrom inostranih poslova Palestine
+ larger fontnormal font- Smaller font
23284898 bPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova Palestine Rijadom Al Malikijem tokom zvanične posete predsednika Mahmuda Abasa Srbiji.

Nakon sastanka dvojice ministara, šef srpske diplomatije podsetio je na tradicionalno i istorijsko prijateljstvo između bivše Jugoslavije i Palestine, između Tita i Jasera Arafata.

Ministar Dačić izjavio je da Srbija ima jasan politički interes da razvija prijateljske odnose i saradnju sa Palestinom i naveo da se razmišlja o otvaranju ambasade Srbije u Ramali.

Ministar Dačić zahvalio je palestinskim vlastima na korektnom i principijelnom odnosu prema problemu teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno problemu Kosova. On je istakao da je Srbija u više istorijskih prilika bila u situaciji da pomaže Palestini i palestiskom narodu i da želi da se ta saradnja nastavi.

Dačić je naglasio da Srbija smatra da se mirnovni proces mora obnoviti, da će se nastaviti saradnja, puno razumevanje i koordinacija stavova na međunarodnim forumima, kao i da se razgovara o saradnji u ekonomiji, kulturi, obrazovanju. On je dodao da se obe strane zalažu za fomiranje mešovitog komiteta, saradnju privrednika, olakšani vizni sistem, slobodnu trgovinu, kao i obnavljanje veza između univerziteta.

"Poseta palestinskog predsednika će biti od izuzetnog značaja za dalji razvoj naših odnosa", rekao je šef srpske diplomatije.

Palestinski ministar je rekao da je poseta Beogradu prilika da se ponove prijateljstvo i solidarnost.

"Imali smo srdačne i prijateljske razgovore, osetio sam duh starog prijateljstva koji je preovladao. Mnoge stvari vidimo istim očima, i postoje zajednički elementi koji treba da nas udruže da zajedno radimo", rekao je Al Maliki, navodeći da će se raditi na uspostavljanju zajedničkog komiteta, kako bi se produbili odnosi.

"Ja sam optimista da je ovaj sastanak postavio temelje za dalju izgradnju odnosa koji su zasnovani na poverenju, poštovanju i starom prijateljstvu i solidarnosti", rekao je Al Maliki.

On je zahvalio Srbiji na posvećenosti u svim međunarodnim forumima kad je u pitanju palestinsko pitanje.

Ministri Dačić i Al Maliki potpisali su Memorandum o razumevanju i političkim konsultacijama između dva ministarstva.