gototopgototop
četvrtak, 04. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministra Dačića sa delegacijom Šangajskog instituta za međunarodne studije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-djiemienPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je delegaciju Šangajskog instituta za međunarodne studije na čelu sa direktorom Akademskog komiteta ove institucije, Jang Djiemienom.

Na današnjem sastanku bilo je reči o uticaju tradicionalnog prijateljstva dva naroda na ukupne bilateralne odnose Republike Srbije i NR Kine koji su dobili novu dimenziju razvoja u strateškom partnerstvu. Istaknut je značaj angažmana Srbije u mehanizmu saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope kao i potencijal ovog mehanizma u okviru kineskog projekta kreiranja transportnog i trgovačkog koridora - „Ekonomskog pojasa Puta svile i pomorskog Puta svile za 21. vek".

Ministar Dačić istakao je značaj naših odnosa sa NR Kinom, od podrške u pitanjima od vitalnog interesa do konkretnih oblika saradnje. Posebno je naglasio ulogu NR Kine u podsticanju globalnog ekonomskog napretka i izgradnji pravednijeg međunarodnog poretka.

Šangajski institut za međunarodne studije je jedan od najznačajnijih istraživačkih centara u Kini i svetu koji ima i savetodavnu ulogu u formulisanju strateških pravaca u spoljnoj politici, aktivnostima modernizacije zemlje i njenoj bezbednosnoj politici.
Ključne reči: Kina Ivica Dačić