gototopgototop
četvrtak, 04. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a Trasivulosom Stamatopulosom
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-stamatopulosPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku ambasadora Trasivulosa Terija Stamatopulosa koji boravi u poseti Republici Srbiji, na poziv v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku.

U razgovorima su razmotrena pitanja unapređenja saradnje Republike Srbije i NATO-a kroz program Partnerstvo za mir (PzM), implementacije Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) Srbije i NATO-a, kao i aktuelna bezbednosna situacija u regionu i na Kosovu i Metohiji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da je usvajanje IPAP-a najznačajniji kvalitativni korak u odnosima Republike Srbije i NATO-a od ulaska Srbije u PzM i da smo vrlo posvećeni njegovoj implementaciji. Ukazao je da Srbija ostaje na poziciji vojne neutralnosti, ali prepoznaje značajan prostor za dalje unapređenje partnerske saradnje u okviru PzM i ima značajnu ulogu u očuvanju regionalne bezbednosti i stabilnosti. Govoreći o vrlo dobroj saradnji sa KFOR-om, ministar Dačić se založio za njegovo nesmanjeno prisustvo u Pokrajini posebno naglasivši značaj uloge NATO/KFORA kao garanta bezbednosti i implementacije Briselskog sporazuma.