gototopgototop
sreda, 06. maj 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u poseti Luksemburgu
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0005_1Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi danas u zvaničnoj poseti Velikom Vojvodstvu Luksemburg.

Šef srpske diplomatije razgovarao je u Luksemburgu sa svojim kolegom, ministrom inostranih i evropskih poslova Žanom Anselbornom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, ministar Dačić izrazio je zadovoljsto posetom Luksemburgu i istakao da je ta zemlja prijatelj Srbije, kao i da se sa ministrom Aselbornom poznaje dugi niz godina.

„Srbija se raduje predsedavanju Luksemburga Evropskoj uniji, imajući u vidu da se i Srbiji žuri kada je reč o evropskim integracijama i otvaranju prvih poglavlja. Naš glavni strateški cilj jeste članstvo Srbije u EU, a do svakog cilja, pa i najdaljeg, potrebno je napraviti prvi korak. Otvaranje nekog od poglavlja jeste prvi korak. Veoma je važno da postoji kontinuitet u evropskim integracijama, da do kraja godine zajedno nađemo način da otvorimo neko od prvih poglavlja. Srbija ne traži nikakve povoljnosti i povlašćeni status, samo razumevanje za sve što je uradila u odnosu sa Prištinom i u evropskim integracijama. Srbija je kao svoji glavni cilj postavila članstvo u EU i očekujemo da do kraja godine otvorimo neko poglavlje."

Ministar Dačić dodao je da očekuje da ministar Alesborn, u ime zemlje predsedavajuće, stvori uslove za razmatranje najboljeg načina kako da se Srbiji pomogne u ovom procesu.

„Da bi Srbija bila stabilna, mora da postoji dinamika u našem evropskom putu, a perspektiva zajedničkog evropskog puta je glavna pokretačka snaga za stabilnost regiona", rekao je šef srpske diplomatije.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Luksemburga, ministar Dačić istakao je da su oni dobri, ali da je Srbija svesna da će Luksemburg tokom svog predsedavanja imati obaveze i izazove. Srpska strana je istakla volju za većom dinamikom sastanaka zvaničnika dve zemlje na visokom i najvišem nivou, sa željom da se unaprede politički i ekonomski odnosi Srbije i Luskemburga.

Ministar Dačić naglasio je i da je ekonomska saradnja dve zemlje veoma mala, prošle godine iznosila je 27 miliona evra, što ostavlja mnogo prostora za međusobnu saradnju.

Šef srpske diplomatije uputio je ovom prilikom i zvaničan poziv ministru inostranih i evropskih poslova Luksemburga Žanu Anselbornu da poseti Srbiju.