gototopgototop
среда, 06. мај 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у посети Луксембургу
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0005_1Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави данас у званичној посети Великом Војводству Луксембург.

Шеф српске дипломатије разговарао је у Луксембургу са својим колегом, министром иностраних и европских послова Жаном Анселборном.

На заједничкој конференцији за новинаре након састанка, министар Дачић изразио је задовољсто посетом Луксембургу и истакао да је та земља пријатељ Србије, као и да се са министром Аселборном познаје дуги низ година.

„Србија се радује председавању Луксембурга Европској унији, имајући у виду да се и Србији жури када је реч о европским интеграцијама и отварању првих поглавља. Наш главни стратешки циљ јесте чланство Србије у ЕУ, а до сваког циља, па и најдаљег, потребно је направити први корак. Отварање неког од поглавља јесте први корак. Веома је важно да постоји континуитет у европским интеграцијама, да до краја године заједно нађемо начин да отворимо неко од првих поглавља. Србија не тражи никакве повољности и повлашћени статус, само разумевање за све што је урадила у односу са Приштином и у европским интеграцијама. Србија је као своји главни циљ поставила чланство у ЕУ и очекујемо да до краја године отворимо неко поглавље."

Министар Дачић додао је да очекује да министар Алесборн, у име земље председавајуће, створи услове за разматрање најбољег начина како да се Србији помогне у овом процесу.

„Да би Србија била стабилна, мора да постоји динамика у нашем европском путу, а перспектива заједничког европског пута је главна покретачка снага за стабилност региона", рекао је шеф српске дипломатије.

Када је реч о билатералним односима Србије и Луксембурга, министар Дачић истакао је да су они добри, али да је Србија свесна да ће Луксембург током свог председавања имати обавезе и изазове. Српска страна је истакла вољу за већом динамиком састанака званичника две земље на високом и највишем нивоу, са жељом да се унапреде политички и економски односи Србије и Лускембурга.

Министар Дачић нагласио је и да је економска сарадња две земље веома мала, прошле године износила је 27 милиона евра, што оставља много простора за међусобну сарадњу.

Шеф српске дипломатије упутио је овом приликом и званичан позив министру иностраних и европских послова Луксембурга Жану Анселборну да посети Србију.