gototopgototop
sreda, 22. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Letonija podržava put Srbije ka EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0003Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Letonije Edgarsom Rinkevičsom koji boravi u poseti Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, letonski ministar izjavio je kako Republika Letonija podržava napore Republike Srbije koje ona ulaže u reforme koje sprovodi kao i njen put ka EU.

"Mi ćemo dati sve od sebe da pripremimo pristupne pregovore", rekao je šef letonske diplomatije, pohvalivši dijalog Beograda i Prištine, ističući njegovu komleksnost, ali i njegov značaj za sve strane koje u njemu učestvuju kao i za stabilnost u regionu.

"Iako je poseta jako kratka, nadam se da ćemo moći da napravimo napredak u procesu pristupanja", rekao je Rinkevičs ne želeći da govori o rokovima, jer je reč o "veoma komplikovanom procesu".

Ministar Dačić je istakao da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja sa EU i dodao da čini sve da osposobi političke i administrativne kapacitete kako bi se pripremila za trenutak kada bude doneta politička odluka da Srbija može da bude član EU.

"Srbija neće menjati svoje opredeljenje, mi želimo članstvo u EU, mi zato nastavljamo dijalog u Briselu sa Prištinom", rekao je Dačić.

"Pregovori o članstvu u EU treba da budu inicijalna kapisla za opšte reforme u društvu", rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije istakao je da između Srbije i Letonije nema otvorenih pitanja, i da je u zajedničkom interesu da se pronađu tačke koje nas spajaju.

Kada je reč o bilateralnim odnosima ministri su se saglasili da su oni izuzetni, ali da treba više raditi na ekonomskoj saradnji, s obzirom da je spoljnotrgovinska razmena od 11 miliona evra, veoma mala.

Letonski ministar pohvalio je Srbiju kao predsedajućeg OEBS-u na uloženom naporu na rešavanju međunarodnih pitanja.