gototopgototop
utorak, 21. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić govorio na Konferenciji o upravljanju i reformi sektora bezbednosti u Beogradu
+ larger fontnormal font- Smaller font
konf3Govor predsedavajućeg OEBS-u, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Konferenciji o upravljanju i reformi sektora bezbednosti, u Beogradu 21. aprila 2015. godine:

„Ekselencije,
Dame i gospodo,

Čast mi je i veliko zadovoljstvo da, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, ovde u Beogradu, u mojoj zemlji, otvorim Konferenciju o upravljanju i reformi sektora bezbednosti.

Cilj reformi sektora bezbednosti unutar svake zemlje je uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji omogućava mir, stabilnost, razvoj i prosperitet države i njenih građana i garantuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava. Dobro uređen sektor bezbednosti je jedan od najvažnijih elemenata za dobro upravljanje državom u celini.

Reforma sektora bezbednosti je kontinuiran i zahtevan proces, koji uključuje širok spektar aktera jedne države. Taj proces podrazumeva zajedničko i sveobuhvatno delovanje vlasti, usmereno ka jedinstvenom cilju – uspostavljanju i razvoju demokratskih i održivih struktura, sposobnih da se efikasno suoče sa aktuelnim bezbednosnim izazovima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

Na nacionalnom nivou, proces bezbednosnih reformi ne obuhvata samo vladine administrativne, civilne ili vojne organe, već podrazumeva i angažman tela koji kontrolišu rad bezbednosnih organa, poput parlamenata i njegovih odbora. Značajan doprinos reformama daju organizacije civilnog društva i predstavnici akademske zajednice, specijalizovani za temu bezbednosti, koji svojom stručnim znanjem potpomažu proces promena. Uloga medija je od posebnog značaja u transformaciji jednog društva.

Na međunarodnom planu, veliki broj globalnih i regionalnih organizacija daje ekspertsku podršku zainteresovanim državama u procesu reformi njihovog sektora bezbednosti. Podrška međunarodnih organizacija se ogleda u pružanju pomoći procesima razrade nacionalnih strategija i politika, izrade zakonodavstva, jačanja kontrole rada bezbednosnih struktura, poboljšanju koordinacije rada različitih organa, obrazovanja i obuka kadrova i nadgledanja ostvarenih rezultata.

Ekselencije,
Dame i gospodo,

U Zajedničkom radnom planu Švajcarske i Srbije za predsedavanje OEBS-u 2014-2015, tema upravljanja i reforme sektora bezbednosti je određena kao jedan od zajedničkih prioriteta. Stoga smo snažno zainteresovani za promociju ove teme u Organizaciji, kao i za angažovanje OEBS-a u ovoj oblasti. Podstičemo sadašnje debate i aktivnosti koje se sprovode unutar OEBS-a, sa ciljem razvoja sveobuhvatnog i koherentnog prilaza ovom pitanju.

Kao što vam je poznato, Srbija podržava vanbudzetski projekat OEBS-a za izradu smernica za rad misija OEBS-a u oblasti upravljanja i reformi sektora bezbednosti, započet prošle godine, sa ciljem da se unapredi njihov rad i koordinacija na terenu. U Beogradu će sutra, 22. aprila, biti održan sastanak kontakt osoba za reformu sektora bezbednosti, čija mreža je uspostavljena 2014. godine na skupu u Slovačkoj, a koji će razmatrati nacrte pomenutih smernica.

Dozvolite mi da iskoristim priliku da se zahvalim prethodnom predsedavajućem Švajcarskoj na nesebičnom trudu u ovoj oblasti, posebno na izradi Studije o ulozi OEBS-a u upravljanju i reformi sektora bezbednosti, koju je sačinio Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DKAF), sa opštim i specifičnim preporukama za dalje delovanje. Takođe, zahvaljujem Slovačkoj na liderskoj ulozi koju je ispoljila u okviru neformalne Grupe prijatelja za upravljanje i reformu sektora bezbednosti, čiji je jedan od osnivača bila i Srbija.

Ekselencije,
Dame i gospodo,

Verujem da OEBS svojim sveobuhvatnim i multidimenzijalnim pristupom može dati važan doprinos pitanju upravljanja i reforme sektora bezbednosti.

Današnja Konferencija u Beogradu pruža priliku državama učesnicama i partnerima, ali i strukturama OEBS-a, UN-a, EU, specijalizovanim institutima i predstavnicima akademske zajednice, da razmene mišljenja, iskustva i naučene lekcije u procesu reformi ovog sektora.

Srbija je tokom proteklih 15 godina postigla značajne rezultate na planu bezbednosnih reformi, o čemu će vam detaljnije govoriti drugi učesnici Konferencije, a koje su veoma važne u procesu demokratizacije društva.

U regionalnom kontekstu, države Jugoistočne Evrope su posvećene bliskoj regionalnoj saradnji u borbi protiv uobičajenih, ali i novih bezbednosnih pretnji. Strukture, institucije i misije OEBS-a na terenu, sa svoje strane, igraju važnu ulogu u oblikovanju dugoročno održivog bezbednosnog sektora u mnogim zemljama OEBS-a. Današnja Konferencija će im svakako biti od koristi prilikom izrade internih smernica za osoblje OEBS-a.

Računam na vašu podršku nastavku procesa upravljanja i reforme sektora bezbednosti u okviru OEBS-a.

Želim vam uspešan rad.“