gototopgototop
понедељак, 13. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић са званичницима Катара о унапређењу билатералних и економских односа
+ larger fontnormal font- Smaller font
katarПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић који борави у посети Катару разговарао је данас са премијером и министром спољних послова те земље.

„Имао сам веома добар и конструктиван разговор са својим колегом министром спољних послова Катара Ал Атијахом, који ме је и позвао да, поред учешћа на конференцији УН о превенцији криминалитета и кривичном правосуђу, дођем у билатералну посету Катару. То је веома важно јер су Србија и Катар недавно отвориле амбасаде. Предстоји нам читав низ конкретних корака у наредном периоду ради повећања нивоа економске размене.

Видео сам да овде има на стотине наших људи који раде. Због тога је важно да постоји билатерални споразум између наших земаља о заштити тих људи и омогућавању лакшег запошљавања у овој земљи.

Очекујем узвратну посету министра спољних послова Катара. Веома је био заинтересован, нарочито за питање рударског потенцијала Србије. Ускоро ће он послати пословне људе Србију како би истражили могућност за инвестиције у ту област.

Срео сам се са премијером државе Катар, шеиком Ал Танијем. Сагласили смо се да нам је заједнички интерес унапређење билатералне сарадње. Веома је важно рећи да Србија има интерес, а тај интерес је показао и Катар, за унапређење наших односа.

Заједничка нам је жеља да повећамо наше контакте на највишем нивоу и да унапредимо наше политичке односе као и да се посветимо јачању наших економских веза. Подсетићу да је Катар једна од најбогатијих земаља света која има приход по глави становника од 101.000 долара. Нажалост, Србија и Катар имају спољнотрговинску размену која је свега 3 милиона долара. Наш интерес је да пронађемо све теме које би заинтересовале катарске фондове за инвестиције у нашу земљу, ту пре свега мислим на области енергетике, здравства, пољопривреде, инфраструктуре.

Договорили смо се да министар спољних послова Катара дође у посету Србији како бисмо направили добру основу за унапређење наше економске сарадње.

Велики је број наших људи који раде у Катару, има их више од 1.000, а реч је о високо образованим младим људима. Имајући у виду да у Катару живи велики број који су из других држава због потребе убрзаног развоја Катара отвара се велики простор за нашу сарадњу. Развој пријатељских односа је у нашем заједничком обостраном интересу.

Очекујем да ће и у наредном периоду и Катар бити једна од држава која ће бити заинтересована за инвестиције у нашу земљу.

Када је реч о конференцији УН о превенцији криминала, овај конгрес одржава се на 5 година, следећи ће бити одржан у Јапану 2020. године. Србија је од почетка учествовала у раду ове конференције", наводи се у изјави у шефа српске дипломатије Ивице Дачића.