gototopgototop
четвртак, 09. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Реаговање Министарства спољних послова поводом изјаве премијера Албаније Едија Раме
+ larger fontnormal font- Smaller font
DПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је, поводом неприхватљиве изјаве премијера Албаније Едија Раме да ће се „Албанија и Косово ујединити на класичан начин уколико ЕУ не буде отворила путеве за европску интеграцију Косова", да је Министарство спољних послова Републике Србије упутило одговарајућу инструкцију свим мисијама Републике Србије при међународним организацијама, амбасадама Србије у земљама чланицама, Европске уније, Савета безбедности УН, као и у суседним земљама.

Упућено је писмо председавајућем Савету безбедности УН-а са захтевом да наше писмо буде циркулисано као документ Савета безбедности УН-а.

''Амбасадору Републике Албаније у Београду је уручена протестна нота у којој је истакнуто да су ставови председника Владе Републике Албаније неприхватљиви за Србију, да изјава представља још једну у низу провокативних изјава највиших политичких представника Албаније које наносе штету билатералним односима Србије и Албаније и угрожавају укупне односе и стабилност у региону. Ради се о опасном позиву на прекрајање међународних, признатих граница између држава у региону.

Изјава премијера Албаније је у супротности са више пута изреченим опредељењем Србије и Албаније за развој добросуседства, сарадње, узајамног разумевања и заједничке будућности у Европској унији.

Република Србија очекује да њени партнери у међународној заједници подрже осуду изјава албанског председника владе које наносе штету миру и стабилности у региону'', изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.