gototopgototop
среда, 08. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
На Међународни дан Рома, председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић и директор ODIHR залажу се за фокусирање на омладину у циљу промовисања већег учешћа Рома у друштву
+ larger fontnormal font- Smaller font
DACIC1 enИвица Дачић, председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Србије, и Мајкл Георг Линк, директор Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ODIHR), заложили су се данас за унапређење напора у погледу већег учешћа Рома и Синта у друштвеном, политичком и културном животу. Они су, поводом Међународног дана Рома, нагласили да је тежиште на омладини, као и на образовању, кључан за обезбеђивање већих могућности ромским заједницама.

„Образовање је кључ за отварање већих могућности равноправног учешћа омладине Рома и Синта у друштвеном, политичком, економском и културном животу. Оснаживање омладине Рома и Синта, као и спречавање њихове маргинализације, може да одигра огромну улогу у стварању већих могућности и остваривању учешћа у друштву не само за њих, већ и за заједнице које ће можда једном предводити", истакао је Дачић, позивајући државе учеснице да се активно ангажују у том смеру.

Линк је подвукао да би неуспех у коришћењу потенцијала омладине Рома и Синта, као и њихових ширих заједница, представљао пропуштену прилику.

"Маргинализација и дискриминација коју трпе Роми спречава их да остварују и штите своја људска права, као и да на најбољи начин учествују у јавном и политичком животу, те да дају стварни допринос друштвима из којих су практично искључени", навео је Линк. "Обезбеђивање суштинског учешћа омладине Рома и Синта, а посебно младих жена, у релевантним процесима одлучивања представља улагање не само у будућност ромских заједница, већ и у друштво у целини у земљама широм региона ОЕБС".

Рад Организације у овој области, који се заснива на Акционом плану за унапређење положаја Рома и Синта на простору ОЕБС-а из 2003. године, даље је оснажен одлуком Министарског савета из 2013, која се усредсређује на питања жена, омладине и деце Рома и Синта.

Уочи преузимања председавања ОЕБС-у у децембру 2014. године, власти Србије подржале су ODIHR у организацији међународне конференције омладинских представника Рома и Синта. На тој конференцији у Београду, учесници из 17 држава учесница ОЕБС, заложили су се за већи активизам и добровољно учешће ромске омладине као начин да се мобилишу и оснаже њихове заједнице и стимулише учешће у политици и одлучивању.