gototopgototop
четвртак, 26. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Конференција у Београду корак напред ка обезбеђивању сигурности и слободе новинара у целом региону ОЕБС-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0021Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС-у, отворио је данас, заједно са министром културе и информисања Иваном Тасовцем и представницом ОЕБС-а за слободу медија Дуњом Мијатовић, дводневну Међународну конференцију "Заштита безбедности и интегритета новинара у региону ОЕБС-а". 


У наставку је говор председавајућег ОЕБС-у, првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића:

„Госпођо Мијатовић,
Министре Тасовац,
Даме и господо,

Изузетно ми је задовољство што могу да вас поздравим данас у Београду на првом тематском скупу српског председавања ОЕБС-у. Конференцију смо организовали у сарадњи са Министарством за културу и информисање Републике Србије и уз помоћ Представнице ОЕБС-а за слободу медија. Захваљујем се министру Тасовцу и госпођи Мијатовић на њиховом личном ангажовању у припреми за овај скуп.

Желео бих овом приликом да изразим задовољство квалитетом дијалога који смо успоставили са г-ђом Мијатовић и њеном Канцеларијом. Такође, желео бих и да честитам госпођи Мијатовић на престижној награди Шарлемањ, која се додељује за заслуге у области медија у Европи, и биће јој уручена крајем априла у Ахену. Ово изузетно признање отишло је у праве руке.

Даме и господо,

Тема наше дводневне конференције - Заштита безбедности и интегритета новинара у региону ОЕБС-а – изузетно је актуелна; једна је од тема које привлаче пажњу како новинара, медијских стручњака и цивилног друштва, тако и влада држава учесница ОЕБС-а. Чињеница да је први скуп нашег председавања посвећен управо питању заштите безбедности и интегритета новинара, сведочи и да је Србија опредељена за поштовање слободе медија, новинара, заштиту њихове безбедности и заштиту слободног изражавања уопште. Уверени смо да је слобода изражавања, која се најбоље манифестује кроз неометан рад медија, кључни елемент сваког истински демократског друштва.

Са жаљењем морам да констатујем да је насиље према новинарима у порасту. Током 2014. године на простору ОЕБС-а убијено је седморо новинара. Као што је познато, у нападу на магазин „Шарли Ебдо" у Паризу у јануару месецу, страдало је осам новинара.

Желео бих да и овом приликом поновим да је насиље према новинарима неприхватљиво и мора се третирати као напад на друштво у целини. Као што је гђа Мијатовић навела у свом комуникеу од 6. фебруара ове године: „Безбедност новинара је предуслов за слободно изражавање и слободу медија". Стога би државе учеснице требало да континуирано раде на доношењу одговарајућих закона, али и стварању не само законских већ и свих других предуслова за безбедан и неометан рад новинара.

На конференцији ће бити речи о низу тема. Посебно бих желео да се осврнем на једну од њих. Угрожавање безбедности жена новинара је проблем који је у последње време све израженији. Жене новинари су све чешће изложене претњама, посебно путем интернета. То у великој мери нарушава њихов интегритет и, наравно, утиче на слободу њиховог изражавања. Државе учеснице би требало да на одговарајући начин приступе овом феномену и да у своје активности усмерене ка испуњавању обавеза из домена слободе медија и изражавања, укључе и решавање проблема претњи и насиља према женама новинарима.

Даме и господо,

Као што је познато, проблеми везани за безбедан рад и очување интегритета новинара постоје и у Србији, као и у многим другим државама учесницама ОЕБС. О томе ћемо сигурно имати прилике да чујемо различита мишљења током ове конференције. Влада Србије и њени званичници су у свакој прилици оштро осуђивали случајеве насиља над новинарима. Надлежни органи, попут Министарства унутрашњих послова, полиције и Тужилаштва, ангажовани су на решавању свих преосталих нерешених случајева напада на припаднике новинарске професије. Ви ћете имати прилику да касније током конференције чујете нешто више о томе и од чланова Комисије за истраживање убистава новинара, чији рад је у више наврата веома позитивно оцењен од стране ОЕБС-а и Европске уније.

Србија је, такође, усвојила и низ медијских закона који би требало да додатно унапреде слободу медија и изражавања о чему ће, верујем, детаљније говорити министар Тасовац.

Даме и господо,

Наша намера, као председавајућег ОЕБС-у, организације којој је безбедност новинара високо на агенди, је да конференција допринесе бољем разумевању проблема и опасности са којима се суочавају новинари приликом обављања свог посла. Циљ нам је и да се на објективан и стручан начин размотре постојећа законска решења у области заштите новинара и испита потреба њихове евентуалне измене. Надамо се да ће овај скуп омогућити квалитетну дискусију у погледу најбољих начина за обезбеђивање свих аспеката сигурности новинара и њиховог рада. Трагични догађаји у Паризу почетком ове године, али и поражавајући биланс страдалих новинара последњих година, учинили су потребу разматрања овог питања још хитнијом.

Даме и господо,

На крају, желео бих да вас уверим да ће Србија, као председавајући ОЕБС-у током 2015. године, питања слободе медија и безбедности новинара, држати високо међу приоритетима Организације. Надамо се да ће конференција у Београду бити још један корак напред ка обезбеђивању сигурности и слободе новинара у целом региону ОЕБС.

Желим вам угодан боравак у Београду.