gototopgototop
subota, 14. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija pomaže u ostvarenju ciljeva OEBS-a u oblastima sukoba
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0017Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je i predsedavajući OEBS-u, izjavio je danas da bliski odnosi Srbije i Ruske Federacije ne otežavaju predsedavanje Srbije OEBS-u, organizaciji koja ima ključnu posmatračku ulogu u Ukrajini.

Dačić je u intervjuu agenciji AP naveo da tesne veze sa Rusijom svakako nisu hendikep za nepristrasnost u vezi sa ukrajinskom krizom, kao i da je ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin rekao da oni to vide kao prednost, ukoliko se koristi za deeskalaciju sukoba.

"Mnogi su rekli da će to biti veliki izazov za nas. Naša uloga nije da zauzmemo stranu, nego da pomognemo u ostvarenju ciljeva OEBS-a u oblastima sukoba, od kojih je jedan Ukrajina", naglasio je Dačić.

On je istakao da je Srbija naučila lekcije iz ratova 90-ih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji, što bi moglo da bude od koristi za pronalaženje rešenja za ukrajinsku krizu.

"Iskustvo koje imamo znači da shvatamo prirodu sukoba i značaj postizanja kompromisa pre nego što rat eskalira i postane preteško zaustaviti ga", ocenio je Dačić.

On je ukazao da je sada glavni pravac delovanja jačanje misije OEBS-a na terenu i da se zasad ne razmatraju druge opcije.

Dačić je dodao i da je misija OEBS-a jedina sa međunarodnim prisustvom u Ukrajini, što njenu ulogu čini još važnijom.