gototopgototop
уторак, 03. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Одлука о продужењу мандата ОЕБС-ове мисије у Украјини биће усвојена ускоро, најавио председавајући Организацији Дачић
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_intervju_za_finsku_televiziju"Србија, као председавајућа ОЕБС-у, координира преговоре о продужетку мандата Специјалне посматрачке мисије у Украјини, и то не за шест, као што је досад била пракса, већ за 12 месеци", изјавио је данас председавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић у интервју за документарни филм Финске телевизије поводом 40. годишњице потписивања Хелсиншког финалног акта. 

"Преговори би требало да буду завршени ускоро, а подршка коју Нормандијска четворка и ЕУ пружају раду Мисије указује на драгоценост њене улоге на терену", рекао је Дачић.
"Криза у и око Украјине показала је да је ОЕБС најбоља платформа за превазилажење растућих подела и налажење заједничких прихватљивих решења. Управо је распоређивање две мисије у Украјини, СПМ и Посматрачке мисије на граничним прелазима у РФ Гуково и Доњецк, највидљивији пример ОЕБС-ове способности да колективно делује у правцу де-ескалације кризе чак и у времену дубоких подела", закључио је председавајући ОЕБС-у.