gototopgototop
četvrtak, 26. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
"SAD podržava prioritete srpskog predsedavanja OEBS-u", državni sekretar SAD Keri rekao predsedavajućem Dačiću
+ larger fontnormal font- Smaller font
keriPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem. 


Predsedavajući OEBS-u i državni sekretar SAD razmenili su mišljenja o trenutnoj situaciji u Ukrajini, diplomatskim naporima za okončanje krize i konkretnim koracima koji će, prema planu Trilateralne kontakt grupe, biti preduzeti nakon uspostavljanja primirja. Pomenuti su zamrznuti konflikti iz regiona OEBS-a i trenutno stanje pregovora u formatima Organizacije koji se bave tim pitanjima.

U razgovoru je bilo reči o prioritetima srpskog predsedavanja, koje je Keri podržao, obećavši američku podršku njihovoj realizaciji kroz strukture Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Ministar Dačić predstavio je sagovorniku i proces evrointegracija Srbije.

Sastanak sa Kerijem poslednja je u nizu aktivnosti prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Dačića tokom posete SAD, gde je, kao predsedavajući OEBS-u, brifovao Savet bezbednosti UN i imao izlaganje pred Helsinškom komisijom o aktivnostima Organizacije, kao i razgovore sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i ministrima spoljnih poslova Rusije i Ukrajine.

Tokom boravka u SAD, Dačić je, u funkciji ministra spoljnih poslova Srbije, u ponedeljak istupao na otvorenoj debati SB UN posvećenoj održavanju mira i bezbednosti u svetu, te razgovarao sa šefovima diplomatija Kine, Malezije, Venecuele , Nigerije i Novog Zelanda.
U petak, 27. februara, predsedavajući OEBS-u Dačić razgovaraće u Beču sa ambasadorima zemalja Trojke OEBS-a, koju, pored Srbije, čine još Švajcarska i Nemačka, generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom, kao i sa svojom Specijalnom predstavnicom u Ukrajini, ambasadorkom Hajdi Taljavini, i šefom Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, ambasadorom Ertugrulom Apakanom.