gototopgototop
субота, 07. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење председавајућег ОЕБС-у и копредседавајућих ОЕБС-овој Групи Минск о најновијим дешавањима у мировном процесу везаном за Нагорно-Карабах
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0007Председавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Србије Ивица Дачић срео се данас на Минхенској безбедносној конференцији са копредседавајућим ОЕБС-ове Групe Минск (амбасадор Игор Попов из Руске Федерације, амбасадор Џејмс Ворлик из Сједињених америчких држава и амбасадор Пјер Андрије из Француске), с којима је разговарао о мировном процесу за Нагорно-Карабах. Разговору су присуствовали генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер и лични представник председавајућег ОЕБС-у, Анджеј Каспжик.

Сви су се сложили да се војна ситуација дуж Линије контакта и границе између Јерменије и Азербејџана погоршава, представљајући претњу регионалној стабилности и угрожавајући животе цивила. Дванаест погинулих и 18 рањених, колико је наведено у посматрачким извештајима амбасадора Каспжика за јануар, представљају највећи потврђени број жртава у првом месецу године откад је 1994. године постигнут договор о примирју. Након 2014. године, када је било око 60 погинулих, постоји бојазан да се овај забрињавајући тренд насиља наставља.

Не постоји војно решење за овај конфликт, и сукобљене стране морају престати са употребом силе. Позивамо их да обуставе упаде, престану са нападима на села и цивиле, прекину да прете одмаздом и употребљавају асиметричну силу, те да предузму додатне кораке на смањивању тензија и јачању примирја. Сматрамо неприхватљивим то што се безбедносне гаранције не поштују у потпуности током ОЕБС-ових посматрачких активности.

Осим тога, још једном бисмо подсетили на заједничко саопштење шефова делегација копредседавајућих земаља на Министарском савету у Базелу 4. децембра 2014. године, којим се сви позивају да се посвете решавању хуманитарних питања, укључујући размену заробљеника и тела погинулих, у духу саопштења из Астрахана из октобра 2010. године.

Копредседавајући Групe Минск, уз пуну подршку председавајућег ОЕБС-у, спремни су да организују интензивирани преговарачки процес који би до мирног разрешења довео конфликт који већ предуго оставља ожиљке на региону. Снажно охрабрујемо све да нађу политичку вољу да одмах отпочну овај процес, без поговора.