gototopgototop
ponedeljak, 19. januar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić za N1: Želimo dobre odnose sa Hrvatskom
+ larger fontnormal font- Smaller font
DPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u emisiji „Novi dan" televizije N1 da se nada da će nova presednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović raditi na otklanjanju problema i pravljenju dobre atmosfere u odnosima Srbije i Hrvatske.

"Mi želimo dobre odnose i da ih unapređujemo", poručio je ministar Dačić.

Komentarišući preuzimanje predsedavanja OEBS-u, Dačić je rekao da je Srbija dobila priliku da učestvuje u rešavanju problema, a ne da predstavlja problem kako je to bilo u prošlosti.

"Sami ljudi u OEBS-u kažu da u poslednjih 20-30 godina nije bilo težeg trenutka za predsedavanje. Veoma je odgovorna naša pozicija i treba da je iskoristimo u smislu jačanja kredibiliteta i ugleda naše zemlje", rekao je ministar Dačić.

Govoreći o različitim pogledima Evropske unije i Rusije na situaciju u Ukrajini, Dačić je rekao da je na snazi "hladni mir".

"Srbija nema politički uticaj da bude jedna od glavnih država u svetu, ali zato što ima dobru volju i veze sa tim državama, može da predstavlja dobrog medijatora odnosno kredibilnog i poštenog pregovarača", istakao je šef srpske diplomatije i dodao da Srbija ima bliske odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom.

"Ukrajinski predsednik Petro Porošenko mi je rekao da mnogi misle da će Srbija biti pristrasna, a da je on ubeđen da će biti objektivna".

Kad je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU, ministar spoljnih poslova kaže da je za Srbiju bitno da "ispunjava svoj deo posla".

"To znači da se mi pripremamo za otvaranje poglavlja. Spremno je poglavlje broj 32, o finansijskoj kontroli i to kaže i sama EU. Ali, Nemačka pre svih, ako ne i jedina, smatra da je bitno da se prethodno otvore poglavlja 23, 24 i 35", izjavio je ministar Dačić i naveo da će "datum ulaska biti politička stvar".
Ključne reči: intervjui Hrvatska Ivica Dačić