gototopgototop
петак, 19. децембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министри Дачић и Лавров о ОЕБС-у и Јужном току
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_lavrov_moskvaПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић борави у посети Москви где је данас разговарао са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом. 

Током сусрета размењена су мишљења о ситуацији у Украјини и ангажману ОЕБС тим поводом. Разматрана су и друга питања са дневног реда ОЕБС као што су процес ''Хелсинки+40'', панел еминентних личности, активности специјалних представника председавајућег ОЕБС задужених за питања Придњестровља, Женевских преговора и рад Минск групе.

Шеф српске диопломатије је, говорећи о предстојећем председавању Србије ОЕБС-у, рекао да је то прилика да се свету покаже креативност, праведност и принципијелност.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да је председавање Србије ОЕБС-у велики изазов, као и да званични Београд може да буде фер посредник у решавању конфликата. Лавров је истакао да Москва не врши притисак на Србију и да су покушаји да се тврди супротно политички некоректни.

Такође, министри Дачић и Лавров сложили су се да би следеће године ОЕБС могао да организује специјалну манифестацију поводом обележавања 70 година од победе у Другом светском рату.
Министар Дачић истакао је да је изузетно важно да се одржи прекид ватре у Украјини с циљем да се до краја реализују споразуми из Минска и дође до мирног решења кризе. Он је додао да ће следећег уторка посетити Кијев где ће разговарати са украјинским колегом Павелом Климкином.

Када је у питању изградња "Јужног тока", министар Дачић је нагласио да је Србији тај пројекат нопходан, јер гарантује енергетску безбедност земље и да је Београд разочаран због ситуације у вези са тим пројектом. Он је додао и да председници две државе настављају консулатације.
"Ми ћемо подржати разговоре у циљу проналажења могућности, услаглашених са ЕУ, како интереси Србије не би остали по страни. Треба наћи могућност за наставак реализације овог, за Србију стратешки важног пројекта", подвукао је Дачић.
Министар Лавров рекао је да ће се у оквиру пројекта за изградњу гасовода из Русије у Европу узимати у обзир интереси Србије.

Током данашње посете потписан је и Споразум о сарадњи дипломатских академија две земље.