gototopgototop
четвртак, 04. децембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
САД дале пуну подршку Србији као наредном председавајућем ОЕБС-у
+ larger fontnormal font- Smaller font
OEBS sastanakПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на 21. заседању Министарског савета Организације за европску безбедност и сарадњу, које се данас и сутра одржава у Базелу, на крају швајцарског председавања овом организацијом.

На маргинама заседања, шеф српске дипломатије разговарао је са државним секретаром Сједињених Америчких Држава Џоном Керијем, који је овом приликом истакао да ће САД пружити снажну подршку Републици Србији наредне године, током српског председавања ОЕБС-у.

Министар Дачић сусрео се и са министром за европске послове Велике Британије Дејвидом Лидингтоном и министом спољних послова Белгије и тренутно председавајућим Комитету министара Савета Европе,  Дидијеом Рејндeрсом, који су дали подршку Републици Србији као будућем председавајућем ОЕБС-у. Током разговора разматрала су се и актуелна билатерална питања са овим земљама.

Након првог пленарног заседања Министарског савета, министар Дачић потписао је Амандмане на Споразум о подрегионалној контроли наоружања, заједно са својим колегама из Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, а у присуству председавајућег ОЕБС-у Дидијеа Буркхалтера.