gototopgototop
nedelja, 23. novembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Niz aktivnosti koje nas očekuju dokaz našeg sve boljeg položaja - Dačić
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic - vrteska"Srbiju u narednom period očekuje niz veoma značajnih spoljnopolitičkih aktivnosti, što je pre svega rezultat njenog promenjenog spoljnopolitičkog položaja", ocenio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

"Mi, kao mala zemlja, moramo da stvaramo sebi dobre međunardne uslove za sprovođenje međunarodne politike. Već se spremamo za sledeće aktivnosti. Želimo da dobro organizujemo samit sa Kinom i zemljama centrlane i jugoistočne Evrope", rekao je ministar Dačić.

"Ja ću imati niz poseta zemljama, od Danske, Argentine i Čilea pa do Rusije, zatim ću biti u Briselu, a već 4. decembra Srbija će praktično preuzeti palicu za predsedavanje OEBS-u, iako to formalno započinje 1. januara naredne godine", rekao je ministar. Dodao je da je reč o velikom izazovu, te da će Srbija morati da se bavi i pitanjem Rusije i Ukrajine, jer Kontakt grupu čine predstavnici tih zemalja i zemlje koje predsedavaju OEBS-u.

"Teza da Krim nije isto što i Kosovo vređa našu inteligrenciju", rekao je ministar i dodao da je tema teritorijalnog integriteta veoma bolna za Srbiju, jer nije imala podršku kada je Kosovo u pitanju.To, međutim, dodao je, ne znači da će Srbija da priznaje narušavanje teritorijalnog integriteta u drugim zemljama.

Na pitanje kada će Srbija morati da uskladi svoju politiku sa politikom Evropske unije i šta to znači, šef srpske diplomatije je objasnio da mi to, formalno-pravno, treba da učinimo do kraja procesa, pre ulaska u EU. "Do tada, mi treba da imamo spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku usklađenu sa EU. Kada će to biti? Najmanje za pet godina, otprilike do 2020 godine, s obzirom na to da je rečeno da za vreme mandata ove Komisije neće biti prijema novih članova", izjavio je ministar Dačić na TV Pink.

Govoreći o otvaranju poglavlja za priključenje Srbije EU, ministar je rekao da su sve zemlje saglasne da najpre treba otvoriti poglavlje 32 koje se tiče finansija, ali da Nemačka smatra da najpre treba otvoriti neko od tri poglavlja koja se smatraju "veto poglavljivima". Reč je o poglavljima 23, 24 i 35, gde u svakom momentu neko može da kaže da Srbija nije dovoljno napredovala i da pregovore treba zaustaviti, precizirao je ministar Dačić.