gototopgototop
utorak, 18. novembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mogerini podržava proces proširenja EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - MogeriniPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Briselu sa Visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednicom Evropske komisije Federikom Mogerini.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini istakla je da podržava proces proširenja EU i navela da taj proces neće biti usporen tokom njenog mandata, uprkos činjenici što nijedna država neće za to vreme postati članica EU. Mogerini je podržala što skoriji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine na političkom nivou, istakavši da će u njemu lično učestvovati. Naglasila je i značaj predsedavanja Srbije OEBS-u tokom 2015. godine, posebno imajući u vidu ulogu ove organizacije u procesu rešavanja krize u Ukrajini.

Ministar Dačić istakao je da će Srbija tokom predsedavanja OEBS-u nastojati na sve moguće načine da pomogne mirovnom procesu iz Minska kako bi se pronašlo mirno rešenje. Kad je reč o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, Mogerini je navela da EU od Srbije očekuje postepeno povećanje procenta pridruživanja.

Tokom sastanka, Mogerini i Dačić razgovarali su i o inicijativi EU u vezi sa situacijom u BIH. Dačić je istakao da je Srbija spremna da pomogne u tom procesu i dodao da će Srbija podržati svako rešenje koje doprinosi stabilnosti BiH. Mogerini je istakla da planira da poseti Srbiju najkasnije početkom sledeće godine.