gototopgototop
utorak, 18. novembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Izlaganje ministra Dačića na Konferenciji povodom pokretanja Strategije EU za Jadransko-jonski region
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićRepublika Srbija Strategiju EU za Jadransko-jonski region vidi kao veoma dobar okvir za produbljeniju praktičnu saradnju sa zemljama EU, ali i zemljama regiona koje teže članstvu u Evropskoj uniji, rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića danas u Briselu na Konferenciji povodom pokretanja Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).
Ministar Dačić dodao je da članstvo Srbije u EU nije samo po sebi cilj, već instrument podsticaja sprovođenju reformi i modernizaciji u svim oblastima društva i države.

Izlaganje ministra nalazi se u nastavku.

„Dozvolite mi da izrazim zadovoljstvo povodom učešća na ovom skupu, a posebno povodom današnje ocene u pogledu rezultata koje je Republika Srbija u proteklom periodu ostvarila kako u pogledu jačanja saradnje u regionu, tako i na planu pridruživanja Evropskoj uniji, što je naš ključni spoljnopolitički cilj. Reformske aktivnosti koje intenzivno sprovodimo u svim segmentima društva u funkciji su doprinosa punoj afirmaciji tog cilja. Prvenstveno bih izdvojio aktivnosti koje se odnose na dalju izgradnju što efikasnijih i izazovima modernog društva prilagođenih institucionalnih kapaciteta. Republika Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nastoji da u punoj meri koristi sve raspoložive mogućnosti za što tešnju saradnju sa Evropskom unijom i njenim članicama, a u cilju ubrzanja procesa naše evropske integracije i ekonomskog i socijalnog oporavka zemlje.

Korisnost Strategije EU za Jadransko-jonski region sagledavamo pre svega u kontekstu prenošenja najboljih iskustava iz prakse Evropske unije, identifikovanja i realizacije zajedničkih interesa, jačanja državne i lokalne uprave kroz programe obuke i konkretne projekte saradnje, posebno na planu razvoja infrastrukture, turizma i povećanja investicionih ulaganja koja su jedan od ključnih elemenata za jačanje ekonomskih sistema. Verujem da ćemo svi, svako u skladu sa svojim strukturnim i reformskim potencijalima, primeniti najbolja iskustva iz prakse kako bismo sproveli kredibilne ekonomske reformske programe i time postigli održivi ekonomski rast koji će doneti kvalitetniji život našim građanima i koji će nas približiti članstvu u Evropskoj uniji.

Želeo bih ovom prilikom da istaknem da Republika Srbija Strategiju EU za Jadransko-jonski region vidi kao veoma dobar okvir za produbljeniju praktičnu saradnju kako sa zemljama članicama Evropske unije, tako i zemljama partnerima iz našeg regiona koje takođe, poput nas, teže članstvu u Evropskoj uniji. Strategija predstavlja dokument koji potvrđuje da samo saradnjom, razvojem dobrih infrastrukturnih, ekonomskih i kulturnih veza, možemo postići konkretne rezultate u zajedničkim aktivnostima koje sprovodimo i koje predstoje, i doprineti ostvarivanju ključnih ekonomskih ciljeva: da naši makro-ekonomski sistemi funkcionišu u skladu sa visokim standardima EU, da se infrastruktura u regionu razvija, što je osnov razvoja i u drugim oblastima, da poslovno okruženje bude predvidivo i stabilno, da iskoristimo na najbolji način komparativne prednosti koje imamo na lokalnim ali i na evropskom tržištu, i da svaki građanin taj boljitak što skorije počne da oseća u svom svakodnevnom životu.

Zadovoljstvo mi je da vas obavestim da je Republika Srbija, da bi mogla na odgovoran i kvalitetan način da sprovodi zahtevan proces primene Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region, u finalnoj fazi osnivanja posebnog radnog tela Vlade: Radne grupe za saradnju sa Evropskom unijom u Jadransko-jonskom regionu. Zadatak ove Radne grupe biće da koordinira sve aktivnosti vezane za Strategiju Evropske unije za Jadransko-jonski region.

Imajući u vidu da je Republika Srbija jedina od osam država članica Strategije koja nema direktan izlaz na more, želim da istaknem da smo spremni na aktivan pristup i angažman naših institucija, kako bi adekvatno promovisali značaj funkcionalne i sinergetske povezanosti morskog priobalja sa kontinentalnim zaleđem regiona, pre svega na planu umrežavanja transportnih i energetskih koridora.

Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim na veoma dobroj saradnji svim našim partnerima iz Jadransko-jonskog regiona, Evropskoj komisiji, a posebno partnerima iz Republike Italije, sa kojima koordiniramo stub br. 2 Strategije, „povezivanje regiona". Republika Srbija ovaj stub vidi kao jedan od ključnih prioriteta kako bi se stvorili uslovi za kontinuirano jačanje saradnje i u drugim oblastima. Želim da naglasim da ćemo sa svoje strane uložiti maksimalne napore u cilju ispunjavanja strateških prioriteta i iz tematskih oblasti „Održivog turizma" i „Kvaliteta životne sredine", koristeći prednosti koje su Republici Srbiji dostupne i kroz horizontalna pitanja – „jačanje kapaciteta", „istraživanje i inovacije", kao preduslove za kreiranje novih radnih mesta, podsticanje konkurentnosti i rast privrednih aktivnosti.

Na kraju, želeo bih da istaknem da je Srbija u proteklom periodu nedvosmisleno potvrdila svoju posvećenost evropskom putu, jačanju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kao i normalizaciji odnosa sa Prištinom i primeni postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine. Članstvo Srbije u EU nije samo po sebi cilj, već evropsku integraciju vidimo, prvenstveno, kao instrument podsticaja sprovođenju reformi i modernizaciji u svim oblastima društva i države. U tom smislu započete političke i ekonomske reforme imaju snažan podstrek upravo u procesu evropskih integracija, a svoju i budućnost regiona vidimo u Evropskoj uniji.

Hvala na pažnji."