gototopgototop
petak, 14. novembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - Vang ČaoPrvi potpredsednik Blade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Vang Čaom, koji je predvodio kinesku delegaciju na političkim konsultacijama ministarstava spoljnih poslova Srbije i Kine i na sastanku nacionalnih koordinatora mehanizma Kina –CIEZ.

Ministar Dačić izrazio je zadovoljstvo redovnom praksom političkih konsultacija između dve zemlje, uz očekivanje da će one dati novi podsticaj daljem razvoju svestrane međusobne saradnje. Istaknut je značaj daljeg jačanja političkog dijaloga, zasnovanog na strateškom partnerstvu i realizacije poseta na visokom i najvišem nivou.

U razgovoru je obostrano potvrđena ocena da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih obeležava puno međusobno razumevanje, poverenje i uzajamna podrška na svim pitanjima od vitalnog interesa za obe strane.

Ministar Dačić izrazio je zadovoljstvo što će Srbija biti domaćin samita Kina – CIEZ, a posebno što će tom prilikom premijer Kine Li posetiti Srbiju.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija visoko ceni podršku Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje i njeno principijelno insistiranje na poštovanju Rezolucije 1244, kao i da Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine.

Zamenik ministra inostranih poslova Kine Vang Čao naglasio je da Kina pridaje veliku pažnju jačanju saradnje sa Srbijom i izrazio spremnost za nove konkretne inicijative na političkom i ekonomskom planu u cilju svestranog produbljivanja i obogaćivanja partnerstva i Kine.

Obostrano je istaknut značaj jačanja saradnje dve zemlje u okviru mehanizma saradnje Kine i šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope i realizacije konkretnih zajedničkih projekata u infrastrukturi i energetici, a posebno aktuelnog projekta modernizacije pruge Beograd – Budimpešta.

Ključne reči: Kina Ivica Dačić