gototopgototop
петак, 14. новембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кина подржава суверенитет и територијални интегритет Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - Ванг ЧаоПрви потпредседник Bладе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са замеником министра иностраних послова НР Кине Ванг Чаом, који је предводио кинеску делегацију на политичким консултацијама министарстава спољних послова Србије и Кине и на састанку националних координатора механизма Кина –ЦИЕЗ.

Министар Дачић изразио је задовољство редовном праксом политичких консултација између две земље, уз очекивање да ће оне дати нови подстицај даљем развоју свестране међусобне сарадње. Истакнут је значај даљег јачања политичког дијалога, заснованог на стратешком партнерству и реализације посета на високом и највишем нивоу.

У разговору је обострано потврђена оцена да су политички односи две земље изванредни и да их обележава пуно међусобно разумевање, поверење и узајамна подршка на свим питањима од виталног интереса за обе стране.

Министар Дачић изразио је задовољство што ће Србија бити домаћин самита Кина – ЦИЕЗ, а посебно што ће том приликом премијер Кине Ли посетити Србију.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија високо цени подршку Кине суверенитету и територијалном интегритету наше земље и њено принципијелно инсистирање на поштовању Резолуције 1244, као и да Србија чврсто подржава политику једне Кине.

Заменик министра иностраних послова Кине Ванг Чао нагласио је да Кина придаје велику пажњу јачању сарадње са Србијом и изразио спремност за нове конкретне иницијативе на политичком и економском плану у циљу свестраног продубљивања и обогаћивања партнерства и Кине.

Обострано је истакнут значај јачања сарадње две земље у оквиру механизма сарадње Кине и шеснаест земаља Централне и Источне Европе и реализације конкретних заједничких пројеката у инфраструктури и енергетици, а посебно актуелног пројекта модернизације пруге Београд – Будимпешта.

Кључне речи: Кина Ивица Дачић