gototopgototop
petak, 14. novembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Političke konsultacije Ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i NR Kine
+ larger fontnormal font- Smaller font
konsultacije2U Ministarstvu spoljnih poslova danas su održane političke konsultacije MIP-ova Srbije i Kine, koje su vodili generalni sekretar Veljko Odalović i zamenik ministra spoljnih poslova Vang Čao.

Dve strane su ocenile da postoji duga tradicija prijateljskih odnosa Srbije i Kine, koje karakteriše duboko međusobno razumevanje i poverenje, kao i uzajamna podrška u najvažnijim pitanjima od nacionalnog interesa za dve zemlje. Istaknuta je važnost političkog dijaloga, na visokom i najvišem nivou i redovnog održavanja političkih konsultacija.

U konsultacijama su razmenjena mišljenja o glavnim aspektima saradnje dve zemlje - političkim i ekonomskim bilateralnim odnosima, infrastrukturnim i energetskim projektima u Srbiji, kulturnoj saradnji, saradnji u međunarodnim organizacijama, regionalnim pitanjima (regionalna politika Srbije i situacija u istočnoj Aziji), procesu pridruživanja Srbije EU i drugim važnim međunarodnim pitanjima.

Obostrano je potvrđen značaj jačanja saradnje na svim poljima, posebno na polju ekonomije, kao i saradnje u okviru mehanizma Kine i šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope i realizacije konkretnih zajedničkih projekata. Posebno je naglašen značaj predstojećeg sastanka predsednika vlada Kine i zemalja CIE, koji se u decembru održava u Beogradu.
Ključne reči: Kina Ivica Dačić