gototopgototop
петак, 14. новембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Политичке консултације Министарстава спољних послова Републике Србије и НР Кине
+ larger fontnormal font- Smaller font
konsultacije2У Министарству спољних послова данас су одржане политичке консултације МИП-ова Србије и Кине, које су водили генерални секретар Вељко Одаловић и заменик министра спољних послова Ванг Чао.

Две стране су оцениле да постоји дуга традиција пријатељских односа Србије и Кине, које карактерише дубоко међусобно разумевање и поверење, као и узајамна подршка у најважнијим питањима од националног интереса за две земље. Истакнута је важност политичког дијалога, на високом и највишем нивоу и редовног одржавања политичких консултација.

У консултацијама су размењена мишљења о главним аспектима сарадње две земље - политичким и економским билатералним односима, инфраструктурним и енергетским пројектима у Србији, културној сарадњи, сарадњи у међународним организацијама, регионалним питањима (регионална политика Србије и ситуација у источној Азији), процесу придруживања Србије ЕУ и другим важним међународним питањима.

Обострано је потврђен значај јачања сарадње на свим пољима, посебно на пољу економије, као и сарадње у оквиру механизма Кине и шеснаест земаља Централне и Источне Европе и реализације конкретних заједничких пројеката. Посебно је наглашен значај предстојећег састанка председника влада Кине и земаља ЦИЕ, који се у децембру одржава у Београду.
Кључне речи: Кина Ивица Дачић