gototopgototop
четвртак, 02. октобар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија потпуно спремна за преговарачки процес, Дачић саопштио немачком званичнику
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - РајхелПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас амбасадора Ернста Рајхела, опуномоћеника немачког Министарства иностраних послова за Југоисточну Европу, Турску и земље ЕФТА, који је у Београд дошао ради учешћа на Београдском безбедносном форуму.

Министар Дачић нагласио је спремност Србије да развија и унапређује свеукупну сарадњу са СР Немачком, при чему интензивирање политичког дијалога игра важну улогу. Подвукао је и да је Србија потпуно спремна за преговарачки процес о чланству у ЕУ, као и очекивање да СР Немачка позитивно валоризује политику Владе Републике Србије на спровођењу унутрашњих реформи, учешће у дијалогу са Приштином и допринос стабилизацији региона, као и да нам пружи помоћ и подршку у преговорима о чланству у ЕУ.

Саговорници су размотрили теме из домена билатералне сарадње, реформи у земљи, дијалога са Приштином, ситуацији у региону, као и утисци и очекивања након Конференције о Западном Балкану, која је, на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, одржана крајем августа у Берлину.

Током разговора о председавању Србије ОЕБС-ом, посебно је поздрављена кандидатура СРН за председавајућег ОЕБС-а након Србије. Сарадња кроз формат Тројке, у којој би, поред Швајцарске и Србије, била и СРН, могла би значајно да допринесе решавању актуелнe кризe у Украјини.

Кључне речи: Немачка Ивица Дачић