gototopgototop
četvrtak, 25. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Njujork: Dobra saradnja Srbije i NATO
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sastanak ministra Dačića sa zamenikom generalnog sekretara NATO Aleksandrom VersbauomNa sastanku koji je danas na marginama 69. zasedanja Generalne skupštine UN imao sa zamenikom generalnog sekretara NATO Aleksandrom Veršbouom, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić istakao je da je prisustvo međunarodnih snaga od ključne važnosti za stabilnost i bezbednost na Kosovu i Metohiju.

Ministar je ukazao na značaj sveukupne dobre komunikacije sa NATO, kao i na važnost konsultacija u vezi sa predstojećim predsedavanjem Republike Srbije OEBS-u. Šef srpske diplomatije preneo je da se, u okviru razvoja saradnje Srbije i NATO u okviru Partnerstva za mir, očekuje skoro potpisivanje IPAP (Individual Partnership Action Plan). Takođe, ministar je preneo da je Republika Srbija juče kosponzorisala Rezoluciju Saveta bezbednosti UN o terorizmu i stranim borcima i da je spremna da borbi protiv terorizma na odgovarajući način da svoj doprinos.

IPAP je najviši oblik saradnje sa NATO, a ne podrazumeva članstvo. On predviđa dijalog sa NATO o političko- bezbednosnim, vojno-odbrambenim, administrativnim i pitanjima javne diplomatije, naučnoj saradnji i planiranju u vanrednim situacijama.

Ključne reči: Ivica Dačić NATO