gototopgototop
понедељак, 01. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
"Потребан интензивнији дијалог са Канадом", поручио министар Дачић
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-berdПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са министром спољних послова Канаде Џоном Бердом, који, на позив министра Дачића, борави у вишедневној званичној посети Србији.

Данашњи сусрет био је прилика за ревитализовање билатералног дијалога на високом нивоу, будући да је Београд последњи пут угостио канадског шефа дипломатије још 2001. године.

Током разговора, министар Дачић истакао је да је Србија заинтересована за интензивирање дијалога са Канадом, с обзиром на утицај ове земље у релевантним међународним организацијама, бројност наше дијаспоре, као и на потребу да се ниво политичких контаката усклади са интензивним развојем економске сарадње.

Канадски министар похвалио је остварени напредак у нормализацији односа са Приштином и исказао подршку Канаде процесу европских интеграција Србије. Министар Берд оценио је да почетак преговора за чланство у ЕУ представља гаранцију и подстицај за унапређење односа две земље, с обзиром на извесност европске перспективе Србије и скоро потписивање Споразума о слободној трговини између Канаде и ЕУ.

Саговорници су нагласили обострани интерес за даље интензивирање економске сарадње, нарочито у погледу даљег прилива канадских инвестиција које су посебно присутне у области рударства, енергетике и пољопривреде.

Размењена су и мишљења о актуелним међународним питањима, посебно у контексту предстојећег председавања Републике Србије ОЕБС-у. Министри су се сложили да је неопходно хитно приступити дипломатском решавању питања кризе у Украјини.
Кључне речи: Канада Ивица Дачић