gototopgototop
ponedeljak, 28. jul 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Italija spremna da se posebno angažuje u evrointegracijama Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic - mogerini 2Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas ministarku inostranih poslova Republike Italije Federiku Mogerini. Šefica italijanske diplomatije došla je u Beograd na poziv Republike Srbije, a povodom preuzimanja predsedavanja Savetom Evropske unije od strane Italije. Poseta Srbiji deo je diplomatske turneje ministarke Mogerini po zemljama Zapadnog Balkana.

Evropske integracije Srbije i otvaranje određenih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupnih pregovora tokom italijanskog predsedavanja bile su jedna od glavnih tema razgovora.

"Srbija ima za cilj usaglašavanje svoje spoljne politike sa evropskom, što znači da ćemo u narednom periodu, do završetka svih tih poglavlja, naročito poglavlja 31, (spoljna politika) ići ka tome da ispunimo svoje obaveze", rekao je ministar Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mogerinijevom, dodajući da je u poslednja tri meseca došlo do značajnog napretka u u povećanju procenta usaglašenosti naše spoljne politike sa EU i da je taj procenat sad veći od 70 odsto.

Sa Italijom i EU ćemo sarađivati najiskrenije i otvoreno, rekao je ministar Dačić. Obostrano je konstatovan visok nivo bilateralnih odnosa, a ponovljena je i spremnost Italije da se posebno angažuje u predstojećim fazama evrointegracija Srbije.

U domenu bilateralne ekonomske saradnje u fokusu je bilo italijansko investiranje u srpsku privredu u predstojećem periodu.

Takođe, bilo je reči i o učešću Srbije na svetskoj izložbi EXPO 2015 u Milanu i različitim oblicima regionalne saradnje.

Na sastanku je konstatovano i da se otvaraju mogućnosti za intenziviranje saradnje regiona, i završetak infrastrukturnih projekata koji Srbiju i Italiju povezuju sa državama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.

U domenu multilateralne saradnje razgovarano je o koordinaciji zajedničkog delovanja u okviru institucija OEBS-a tokom predsedavanja Srbije OEBS-om 2015. godine.

Ministar Dačić zahvalio se ministarki Mogerini na humanitarnoj pomoći koju je Italija uputila poplavljenim područjima u Srbiji i angažovanju Italije na Donatorskoj konferenciji u Briselu.

Mogerini i Dačić su se danas složili i da će saradnja dve zemlje biti intenzivna i operativna. Imajući u vidu tradiciju zajedničkih sednica dve vlade, najavljena je mogućnost održavanja zajedničke sednice, četvrte po redu, u Berogradu tokom druge polovine 2014. godine.