gototopgototop
понедељак, 14. јул 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић позвао земље учеснице Донаторске конференције да помогну Србији и БиХ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - КларкПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са са администраторком Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Хелен Кларк.

Кларк је у Србију дошла два дана пред Донаторску конференцију, која се 16. јула одржава у Бриселу, како би се лично упознала са последицама поплава.

Министар Дачић je рекао да je извештај о процени штете од поплава у Србији направљен заједно са стручњацима УНДП, Европском унијом и Светском банком.

Шеф српске дипломатије апеловао је на све земље учеснице Донаторске конференције да помогну Србији и Босни и Херцеговини и изразио очекивање да ће бити сакупљено неколико стотина милиона евра за помоћ у опоравку земље.

Том приликом, напоменуо је да Србија и УН разговарају и о новом радном оквиру за сарадњу у наредних пет година.

Најављујући своје учешће на Донаторској конференцији, Кларк је поручила да ће сутра обићи поплављена подручја у Србији како би се уверила у ситуацију на терену.

Она је извештај Србије о потребама ради опоравка од поплава, оценила као добар и истакла да су УН спремне да помогну Србији да се лакше прилагоди климатским променама, као и да ојача своје административне капацитете, што ће јој бити важно и у преговорима са ЕУ.

Кључне речи: Ивица Дачић УН