gototopgototop
sreda, 09. jul 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Italija će nastojati da unapredi odnose između EU i Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - SerakjaniPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je predsednicu regije Frijuli-Venecija-Djulija Deboru Serakjani.

Ministar Dačić zahvalio se predsednici regije Frijuli-Venecija-Djulija na humanitarnoj pomoći koju je Italija uputila Srbiji za područja ugrožena od poplava, kao i na donaciji ove Regije za obnovu pravoslavne crkve Svetog Spiridona Čudotvorca u Trstu.

Razmatrana su i pitanja iz domena regionalne saradnje, privrednih odnosa Regije sa Srbijom, naročito u oblasti saobraćaja, energetike i naučno-istraživačkih centara. Razgovarano je i o mogućnostima proširenja saradnje na celu Srbiju. Italijanska strana je u razgovoru istakla da će Italija u toku šestomesečnog predsedavanja EU nastojati da unapredi odnose između EU i Srbije, kao i da nameravada da promoviše konstruktivan dijalog između EU i Ruske Federacije po pitanju izgradnje „Južnog toka", poštujući evropska pravila.

Istaknut je interes naše strane za ponovno uspostavljanje avio linije Beograd – Trst.

Sagovornici su se saglasili i da se obnovi Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i regije Frijuli-Venecija-Djulija.