gototopgototop
četvrtak, 03. jul 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odnosi Srbije i Bugarske nikad bolji, složili se Dačić i Vigenin
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - VigeninPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Bugarske Kristijanom Vigeninom.

Na održanom sastanku, ministri su se složili da su odnosi dve zemlje veoma dobri, a bugarski šef diplomatije ocenio je da nikada nisu bili na tako razvijenom nivou kao u poslednjih nekoliko godina.

Govoreći o gasovodu „Južni tok", ministri su poručili da je njegova izgradnja od velikog značaja za obe zemlje. Ministar Dačić istakao je da je to pre svega pitanje energetske bezbednosti i stabilnosti, a ne odnosa sa Rusijom. Dačić je, takođe, ukazao i na značaj postojanja različitih izvora i gasnih pravaca kako bi se izbegla situacija u kojoj su Bugarska i Srbija bile u vreme krize između Rusije i Ukrajine.

Ministar Dačić rekao je i da Srbija zahvaljujući skladištima gasa može da u kratkom vremenskom periodu prevaziđe problem distribucije gasa, ali ne i ako kriza potraje cele sezone.

On je istakao da i Srbija i Bugarska i sve druge zemlje kroz koje treba da prolazi gasovod ostaju pri nameri da se Južni tok gradi i da se dogovorom postigne rešenje sa EK.

Izgradnja „Južnog toka" kroz Srbiju koštaće, prema Dačićevim rečima, oko dve milijarde evra, a značajan deo tih radova izvodiće srpska preduzeća. Dačić je rekao da bi dugoročni kredit za izgradnju bio vraćen kroz prihode od taksi koji bi, kako je ocenio, trebalo da dostignu nekoliko stotina miliona evra godišnje, u zavisnosti od količine gasa.

Ministar Vigenin ocenio je da je Bugarska u konstruktivnom dijalogu sa Evropskom komisijom oko uslova realizacije projekta i dodao da očekuje da će narednih nedelja dobiti razjašnjenja kako bi se nastavilo sa radovima na teritoriji Bugarske.

Na sastanku je dogovoreno i da ministarstva spoljnih poslova dveju zemalja na jesen održe političke konsultacije, a predloženo je i potpisivanje sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima, koji bi, kako je rečeno, doprineo daljem razvoju odnosa Srbije i Bugarske.

Takođe, ministar Vigenin je tom prilikom naglasio da Bugarska podržava članstvo Srbije u EU i da će nastaviti da pruža ekspertsku podršku u procesu pristupnih pregovora.

Ključne reči: Bugarska Ivica Dačić