gototopgototop
уторак, 17. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Односи са РФ најбољи у последњих неколико деценија – ППВ и МСП Дачић
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић- ЛавровПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић данас је у Палати Србије разговарао са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим.
Министар Дачић изјавио је на заједничкој конференцији за штампу након састанка да Србија жели да буде чланица ЕУ, што је национални и државни интерес, као и да чланство Србије у ЕУ никако неће ослабити или прекинути везе са Руском Федерацијом. "Нисам схватио да је то питање "или Русија или ЕУ". Ми желимо и ЕУ и настављање добрих односа са Русијом. Зашто би се само од Србије тражило да се опредељује "или или", док друге земље ЕУ имају најразвијеније односе са Русијом", рекао је министар.
Шеф српске дипломатије изразио је велико задовољство због посете министра Руске Федерације, истакавши да је за ниво политичких односа какви постоје између две земље било веома важно да дође до чешћих и редовних међусобних посета, будући да је министар Лавров последњи пут посетио Београд пре три године. "Ниво политичких односа је такав да је то недопустиво дуг период без наших сусрета", рекао је министар Дачић, који је обећао да неће поново долазити до великих пауза, и нагласио да две земље имају добре и пријатељске односе, као и да Србија жели да се они наставе и даље продубе.
Ниво политичких односа је можда најбољи у последњих неколико деценија и желимо више размена посета, можда и на вишем нивоу, истакао је. "С друге стране, сви економски пројекти који су започети биће настављени. Интерес је Србије да се они наставе. Наш национални и државни интерес је да се изгради Јужни ток, да НИС буде најбоља компанија у региону, да се успешно заврши програм ревитализације наше железнице, и низ других нових програма инвестиција", указао је министар. Руска Федерација, према његовим речима, један је од најважнијих спољнотрговинских партнера Србије, поред Немачке и Италије.
Истовремено, министар Дачић се захвалио Руској Федерацији, али и министру Лаврову лично, на дугогодишњем континуираном праћењу ситуације у вези са Косовом и Метохијом, као и на подршци коју Москва пружа ставовима Србије по том питању. "Да није подршке Русије и још неких других земаља, али пре свега Русије и Кине, као сталне чланице Савета безбедности УН, Србија би данас била у готово изгубљеној позиицији када је реч о Косову и Метохији", изјавио је министар Дачић.
Говорећи о украјинској кризи, министар Дачић је најавио да ће Србија уложити максималне напоре, као будући председавајући ОЕБС-а, да се до решења стигне путем дијалога, оценивши да ће то ће бити велики изазов за нашу земљу у идућој години.
Он се на крају захвалио Русији на огромној како хуманитарној, тако и спасилачкој помоћи током последњих поплава, као и за улагања у развој хуманитарног центра у Нишу.
Министар Лавров је рекао да ће изградња гасовода Јужни ток ићи по плану, додавши да сви планови за реализацију тог пројекта остају на снази јер је он једино системско решење за снабдевање гасом Југоисточне Европе. „Потврдили смо све наше споразуме и уговоре што се тиче Јужног тока, као и неопходност реализације овог великог пројекта, јер је данас тај пројекат једини што се тиче обезеђења гасом Јуогосточне Европе", рекао је руски министар на конференцији за новинаре.
Лавров је оценио да односе Србије и Русије карактерише динамична политика дијалога, чему ће допринети и план о консултацијама два министарства
Два министра потписала су, по завршетку разговора, План консултација два Министарства за период 2015. до 2016.године.