gototopgototop
уторак, 10. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Посета важан корак у унапређењу односа Србије и Турске, сложили се министри Дачић и Давутоглу
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ДавутоглуПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у Палати „Србија" шефа турске дипломатије Ахмета Давутоглуа, који је јутрос стигао у званичну посету Београду.

Турски министар Давутоглу, коме је ово, како је истакао, петнаеста посета Београду, захвалио се домаћину на срдачном дочеку. Саговорници, којима је ово трећи сусрет од ступања ППВ Дачића на дужност министра спољних послова, сложили су се да ова посета представља веома важан корак у унапређењу односа Србије и Турске.

Према речима ППВ и МСП Дачића, заједничко опредељење двеју земаља је да се билатерални односи релаксирају, нормализују и што више јачају.

"Турска и Србија имају различито виђење историје у неким деловима, различитно виђење и погледе на садашњост, што је и разумљиво, " рекао је министар Дачић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Давутоглуом, додавши да је управо због тога неопходно у даљим билатералним односима тражити заједничке интересе.
Истакнуто је и да ће унапређење економске сарадње бити један од приоритета у наредном периоду, будући да је трговинска размена за прошлу годину износила 760 милиона долара.

Давутоглу је изјавио да Турска сматра Србију "првим комшијом" и да две земље имају много тога заједничког. "Спремни смо и желимо да раме уз раме са Србијом радимо за бољу будућност и Србије и Балкана јер знамо да је Србија кичмени стуб Балкана", рекао је турски министар.

Кључне речи: Турска Ивица Дачић